EUROPSKO PRVENSTVO

Pomlađena Mađarska šokirala glavne favorite Španjolce, a jedan podatak o međusobnim susretima ovih reprezentacija je zadivljujući

08.09.2022 u 20:17

Bionic
Reading

Mađarski vaterpolisti plasirali su se u finale Europskog prvenstva u Splitu pobjedom nad Španjolskom 10-8 (2-3, 5-2, 0-2, 3-1).

Dvoboj aktualnih europskih prvaka Mađara, koji imaju rekordnih čak 13 naslova, i svjetskih prvaka Španjolaca, koji još čekaju na prvi kontinentalni naslov, ponudio je izvrstan vaterpolo u Spaladium Areni.

Iako su Španjolci bili favoriti i stvarno su impresionirali sve dosadašnjim igrama i kvalitetom na ovom prvenstvu, pomlađena Mađarska se još jednom pokazala kao "crna mačka" za momčad s Pirineja. Mađari su igrali momčadski, međusobno se pokrivali, igrali agresivno i vrlo čvrsto u obrani, što je bilo dovoljno za pobjedu nad momčadi koja ove godine dominira svjetskim vaterpolom.

Nestvarno zvuči podatak da je je ovo bila 20. uzastopna pobjeda Mađara nad Španjolcima u 20. međusobnoj utakmici na europskim prvenstvima. 

Španjolci su bolje započeli utakmicu, razbranio se njihov vratar Aguirre i krajem prve četvrtine Furija vodi s 3-1. Svjetski prvaci tada ne koriste igrača više za 4-1, a Mađarima je to dalo dodatni motiv da preokrenu utakmicu. Drugu četvrtinu su dobili s 5-2 i otišli na odmor s dva gola viška (7-5).

U trećoj četvrti potpuno drugačija slika, posložila se španjoska obrana i Mađari u tom periodu igre ne postižu pogodak, pa se u zadnju četvrtinu ušlo s 7-7. Pet minuta prije kraja Zalanki pogađa za 8-7, a Mađari zabijaju nakon čak 13 minuta bez gola, a minutu kasnije Nagy povećava na 9-7.  Najiskusniji Španjolac Peronne ne koristi igrača više, a Molnar u protunapadu zabija za 10-7, te je počelo veliko slavlje Mađara.

Kod pobjednika Adam Nagy je dao tri, Kristian Manhercz dva gola, a vratar Soma Vogel je imao sjajnih 12 obrana, dok je Alvaro Granados s tri gola bio najbolji kod Furije.

Večeras u drugom polufinalu igraju Hrvatska i Italija.