TAKO SE MORA

Pojedina Fifina pravila o nastavku utakmice mnoge će iznenaditi

03.09.2017 u 08:18

Bionic
Reading

Prekinuta kvalifikacijska utakmica između Hrvatske i Kosova zbog natopljenog terena na Maksimiru nastavit će se naknadnou nedljeju od 14.30, a Fifa ima svoja pravila u vezi takvih situacija

Nekada se prekinuta utakmica morala igrati od početka ukoliko se prekid na njoj nije dogodio poslije 75. minute, no pravila su danas znatno drugačija.

U Fifinom pravilniku za Svjetskog nogometno prvenstvo 2018., stoji da ukoliko je utakmica prekinuta višom silom da će se nastaviti u onoj minuti kada je sudac označio prekid, dakle u slučaju Hrvatske i Kosova poslije 21. minute.

  • +9
Hrvatska - Kosovo, kvalifikacije za SP 2018. Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

No nije to sve. Oba izbornika dužni su su na travnjak poslati istih 11 igrača, a na klupi moraju biti isti rezervni igrači (igra počinje s istog mjesta gdje je prekinuta i na istom stadionu).

Naravno, takvo pravilo za sobom poteže i neka logična pitanja, primjerice izbornik Ante Čačić morao bi igrati s istim početnim sastavom bez obzira što u tome trenutku ima igrača u boljoj formi. Isto tako, ako bi netko u utorak u Turskoj pocrvenio, on bi se svejedno morao naći u sastavu za Kosovo pa bi bio naknadno kažnjen (takvih problema više nema, jer se utakmica ipak igra u nedjelju, dakle prije utorka i Turske).

  • +5
Inspekcija terena od strane FIFE Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Izbornici mogu zamijeniti igrača uoči utakmice samo u slučaju ozljede, a to se sigurno mora potkrijepiti Fifi s liječničkom dokumentacijom o zdravstvenom stanju toga nogometaša.