VOZI KAO MANIJAK

Podatak koji mora zabrinuti Marca Marqueza!

26.12.2015 u 12:04

Bionic
Reading

U protekloj sezoni Svjetskog motociklističkog prvenstva viđeno je čak 976 padova, a među najgorima je Marc Marquez koji je pao s motora čak 13 puta...

Motociklizam je jedan od najopasnijih sportova, a podatak da je viđeno čak 976 padova tijekom sezone dovoljno govori. S obzirom da je svaki od njih iznimno bolan i teško je izbjeći ozljedu, jasno je koliko je teže biti profesionalni motociklist u odnosu na vozače Formule 1.

Takav broj padova nije ništa novo na ovoj vozačkoj razini, jer ih je u 2014. godini bilo i pet više. Također, nema iznenađenja ni kad su u pitanju statistike pojedinih vozača. Marc Marquez ponovo je bio pretjerano agresivan i čak je 13 puta pao s motora. Što je najgore za njega, čak šest puta dogodilo mu se to tijekom utrke pa je upravo zbog padova ostao bez treće titule u nizu. Ostaje u sjećanju glupost koju je napravio u Argentini kad se zabio u Rossija, a Talijan ga je pak u Maleziji koljenom srušio na tlo. Marquez je u svojoj prošloj šampionskoj godini pao 11 puta, ali većinom na treninzima i kvalifikacijama. Ovaj je put svoje greške potpuno krivo rasporedio.

Za razliku od Marqueza, Valentino Rossi bio je vozač s najmanje grešaka. Pao je samo dvaput u cijeloj sezoni i to oba puta na treninzima, no skupo je platio incident prilikom kojeg je ostao na motoru, kada je u Maleziji oborio spomenutog Španjolca i zaradio kaznu starta s posljednje pozicije na finalnoj utrci sezone, zbog čega je izgubio naslov. Svjetski prvak Jorge Lorenzo pao je pak tri puta, ali jednom na utrci, u Misanu, što mu je zakompliciralo život.

Kao i prethodnih godina, vozači MotoGP klase su najmanje padali (215 puta), nešto više oni u Moto2 klasi (352), a najviše neiskusni vozači Moto3 klase (409).