BERNIE ZABRINUT

Početak rasula u F1: Polovici momčadi prijeti propast!?

10.07.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Bernie Ecclestone nema namjere pomoći Sauberu koji je u velikoj financijskoj krizi, a pribojava se da sličan scenario čeka i druge F1 ekipe

Švicarska momčad ostala je bez novaca i više nije u stanju redovito isplaćivati svoje djelatnike, kao ni Nicu Hulkenberga koji bi mogao napustiti ekipu i prije Velike nagrade Mađarske. Što je najgore, kasne s uplatama i svojim opskrbljivačima pa je pitanje hoće li moći nastaviti s nastupima u nastavku sezone.

Bogati vlasnik komercijalnih prava u Formuli 1 Bernie Ecclestone nema namjere intervenirati da bi pomogao Sauberu, svjestan da bi u tom slučaju trebalo pomoći i drugima, jer sve male momčadi žive na financijskom rubu.

'Imamo ugovore koji od nas traže da sve ekipe jednako tretiramo,' izjavio je 82-godišnji Bernie za švicarsku televiziju SRF pa se osvrnuo na Sauber koji očito treba novog vlasnika:

'Dobra su ekipa i siguran sam da imaju više od jednog mogućeg kupca. Ne mogu zamisliti F1 bez Saubera. Nadam se da će naći nekoliko dugoročnih sponzora, ali ako ih tvrtke podrže i na kraći rok, to će biti u redu. Zaslužuju pomoć. Ne znam kakva im je situacija, ali znam da nije dobra.'

Sauberova priča uskoro bi se mogla dogoditi i drugima. Naime, osim Ferrarija, Mercedesa, Red Bulla i McLarena sve ostale momčadi teško spajaju kraj sa krajem, a povećanje troškova koje donosi budućnost Formule 1 od 2014. godine te prelazak na V6 turbo motore moglo bi dotući mnoge, koji već sad žive od vozača koji 'plaćaju' i milosti njihovih bogatih mecena.

'Oni troše više novaca nego što imaju,' upozorio je zabrinuti Ecclestone koji smatra da bi ekipe umjesto na glamur tijekom F1 vikenda novac trebale trošiti na vlastiti tehnički razvoj.