TROLIST GARANCIJA

Počela akcija vraćanja WTA turnira u Hrvatsku, ali...

13.02.2013 u 12:01

Bionic
Reading

Prije 10 godina spušten je zastor na WTA turnir u Bolu. Bračka ljepotica ugostila je osam izdanja ženskog teniskog turnira visoke klase i pokleknula pod financijskim pritiskom, no došla su nova vremena koja nude fantastičnu perspektivu hrvatskom ženskom tenisu i nameće se potreba za novim domaćim turnirom u WTA seriji

Ideja o hrvatskom WTA turniru donedavno se činila slabo isplativom i nerealnom. Gotovo i bespotrebnom. No rapidni uzlet Petre Martić i pojava dvaju svjetskih bisera iz Lijepe Naše, Donne Vekić i Ane Konjuh, gotovo preko noći je posve okrenula situaciju. Nema spora - WTA turnir u Hrvatskoj bio bi prvorazredni dodatak našem sportu na idućih (barem) 10 godina.

'To bi bila sjajna stvar. Pred nama je lijepa budućnost i novi turnir u Hrvatskoj bio bi dodatan zamah razvoju naših mladih igračica. Još kada bi se spojilo s nekim ATP turnirom, to bi bilo idealno', kaže za tportal hrvatska Fed Cup izbornica Iva Majoli koja nakon odlično obavljenog posla u Izraelu uživa na skijaškim stazama.

Iva Majoli
To bi bila sjajna stvar. Pred nama je lijepa budućnost i novi turnir u Hrvatskoj bio bi dodatan zamah razvoju naših mladih igračica

Priča je u teniskim krugovima ugledala svjetlo dana prošloga tjedna, ali tim ljudi koji polako opipava mogućnosti vraćanja Hrvatsku na WTA kartu svijeta ne želi izlaziti s detaljima. Osim univerzalnog (financijskog) problema koji muči sve pokretače novih projekata za dobivanje licence mora se poklopiti i još jedna bitna stavka - neki turnir morao bi ispasti iz kalendara. WTA je već sastavio kalendar za 2014. godinu i realno je očekivati da bi se WTA turnir u Hrvatsku mogao vratiti za dvije godine, ali besparica diljem svijeta nudi i mogućnost brže realizacije.

Poznavatelji tenisa diljem svijeta jako dobro znaju za Anu Konjuh i Donnu Vekić te za mogućnosti Petre Martić. Trolist sjajnih domaćih cura garantira interes domaćih gledatelja i sponzora, i taj projekt mogao bi ugledati svjetlo dana i iduće godine. Idealno rješenje bila bi lokacija uz more tijekom turističke sezone, ali mogućnosti ima još. Ključni korak je dobiti, točnije kupiti licencu (nakon Bola taj se turnir preselio u Cincinatti gdje je spojen s muškim Mastersom i morat će se tražiti drugo rješenje), nakon čega se može raspravljati o financijskoj isplativosti i sportskim prednostima koje bi u slučaju pozitivnog raspleta ove priče bile neupitne.