TANJEVIĆEVA ČETVRTA REPKA

Pobijedio tešku bolest pa dobio posao koji je priželjkivao

30.10.2015 u 14:19

Bionic
Reading

Iskusni košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević, nakon što je pobijedio tešku bolest, preuzeo je dužnost izbornika reprezentacije Crne Gore. Upravo taj posao je Tanjević već duže vrijeme priželjkivao jer je poznat kao stručnjak koji voli izazov

Tanjević će na klupi Crne Gore naslijediti Luku Pavićevića, koji je podnio ostavku prije godinu dana nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Eurobasket.

Crna Gora je četvrta reprezentacija u Tanjevićevoj trofejnoj karijeri, nakon Jugoslavije, Italije i Turske.

S Jugoslavijom je osvojio srebro na EP u Čehoslovačkoj 1981., s Italijom je osvojio zlato na EP u Francuskoj 1999., dok je s Turskom osvojio srebro na SP 2010.

Najveći uspjeh u klupskoj karijeri ostvario je sa sarajevskom Bosnom s kojom je 1979. godine bio prvak Europe. Upravo taj povijesni uspjeh s Bosnom u Grenobleu, kada su Mirza Delibašić i društvo pokorili Europu, još danas se prepričava kao jedna od najvećih u povijesti države.

Dodajmo još kako je u bogatoj trenerskoj karijeri 68-godišnji Tanjević vodio i nekoliko velikih klubova, a posljednji na listi je turski Fenerbahçe u kojem je bio od 2007. do 2010.

Međutim, klupu Turske te naravno Fenerbahçe morao je naglo napustiti zbog zdravstvenih problema (rak debelog crijeva). U međuvremenu se, nakon operacije u Istanbulu, oporavio i napokon mu se ispunila želja da vodi reprezentaciju Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen 13. veljače 1947. u gradu Pljevlja.

U svakom slučaju trener velikog iskustva kao što je Tanjević potreban je potentnoj reprezentaciji kao što je Crna Gora, jedna od rijetkih europskih zemalja koja se može pohvaliti da ima dva centra, članova prve petorke, u NBA ligi kao što su Nikola Vučević (Orlando Mqagic) i Nikola Peković (Minnesota Timberwolves).