NEPOTREBNO PUMPANJE

Po čemu je ovaj derbi rizičniji od ostalih?

08.09.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Odbrojavaju se sati do ogleda Hajduka i Dinama, a kada je tako, sama od sebe raste i napetost

Diže se panika, između redova se najavljuju svakojaki obračuni. Prosječan čitatelj, jer tako nekome odgovara, ima dojam da će država doći na rub građanskog rata. Daleko od toga da sigurnosni rizik ne postoji, ali postoje pravila s manjom mogućnošću odstupanja, koja nisu ni približno dramatična kakvima se povremeno žele prikazati.

Šimunić je u Dinamu i dalmatinski temperament je ponovno buknuo, ali osim verbalnog ne treba očekivati nikakve nuspojave po tom pitanju. Okršaja navijačkih skupina u gradu nema već godinama, jer je policija uhodala sustav osiguranja od Dugopolja do Poljuda i on uspješno funkcionira. Ostaje opasnost od susreta na odmorištima na autocesti i naplatnim kućicama, ali brojno osiguranje i to može uspješno spriječiti.Ipak, ovaj derbi nudi jednu specifičnost.

Jedina realnija opasnost prijeti s gostujuće tribine. BBB-i su trenutno strogo polarizirani i grupe koje su za i protiv aktualne uprave prvi će put nakon više od godinu dana stajati na istom mjestu. Ključno je za atmosferu na derbiju da se ta šibica ne zapali i preraste u otvoreni požar.

U Torcidi, s druge strane, unatoč trzavicama na tribinama na posljednjoj utakmici sa Splitom, jedinstveni dočekuju derbi. Hajdukovim su navijačima suđenje Brune Marića i brojne pogrešne odluke na štetu kluba ponovno otvorile oči i potaknule nezadovoljstvo 'Mamićevom ligom' i vrhuškom HNS-a.

Nema sumnje da će najveća porcija uvreda s tribina u subotu biti upućena upravo Dinamovom izvršnom predsjedniku i njegovoj kliki u Hrvatskom nogometnom savezu. Na jugu, unatoč smirivanju tenzija i povlačenju Hrvoja Maleša iz javnosti, i dalje vlada poprilično negativno raspoloženje i gotovo je sigurno da će predstojeći derbi prštati emocijama. Zbog negativne atmosfere malo je vjerojatno da će Poljud biti sasvim popunjen, a organizatori očekuju maksimalno 25 tisuća gledatelja.

Torcida je, kao i za svaku veću Hajdukovu utakmicu, ponovno pripremila koreografiju preko cijele sjeverne tribine. Zbog iznimno velikog policijskog osiguranja, gotovo dvostruko brojnijeg u odnosu na standard derbija, teško je zamisliti izravan sraz dviju navijačkih skupina - u obilju tenzija koje prate najveći hrvatski derbi relacija hrvatskog sjevera i juga trebala bi ostati u donekle normalnim okvirima, dakle na psovkama, uvredama i verbalnom folkloru bez otvorenog nasilja.