NBA DOIGRAVANJE

Pitanje sa Zapada - iskustvo Spursa ili mladost Thundera?

26.05.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Na Zapadu ništa novo, rekli bi. Momčadi koje su dominirale Zapadnom konferencijom tijekom sezone našle su se i u finalu. Iskusni San Antonio Spursi, kao prvoplasirana momčad snage će odmjeriti protiv mlade momčadi Oklahoma City Thundera predvođene nevjerojatnim Kevinom Durantom

Priča na zapadnoj strani polako se približava kraju. Čeka nas veliko finale Zapadne konferencije između prvoplasirane momčadi regularnog dijela sezone San Antonija te drugoplasirane momčadi Oklahome. Bit će to sraz iskustva Spursa - koji su u prve dvije serije lako 'pomeli' Utah Jazz te LA Clipperse i mladosti Thundera - koji su prvo sa 4-0 ponizili prvake Dallas, a nakon toga sa 4-1 nadigrali nakon sjajnih pet utakmica LA Lakerse.

San Antonio Spurs

Naslovi: 4
Zadnji naslov: 2007.
Posljednja sezona: Poraz u prvoj kolu doigravanja

Vjerojatno pred početak sezone nitko nije vjerovao da San Antonio Spursi, godinu dana stariji i već 'nagrizani' godinama mogu otići tako daleko. No 'mamuze' su sve demantirale. Kako se sezona bližila kraju momčad iskusnog trenera Gregga Popovicha igrala je sve bolje. Stari dobri Tim Duncan igra kao u najboljim danima, Manu Ginobili je uvijek tu iako su ga ozljede malo usporile, a o doprinosu francuskog playmkera Tonyja Parkera je suvišno raspravljati. Dovoljno je samo reći da u posljednjih deset utakmica sezone te još osam u play-offu (18 ukupno!) Spursi imaju 18 pobjeda, što je fantastičan niz koji definitivno treba respektirati.

Na drugoj strani starim dobrim Spursima stajati će mlada i potentna momčad Oklahome predvođena trojkom Durant – Harden – Westbrook. Dok je na strani San Antonija iskustvo i pametno doziranje igre, na strani Thundera je mladost i nevjerojatna snaga. Uz sve to Oklahoma ima, uz LeBrona, vjerojatno najboljeg igrača lige Kevina Duranta (tri sezone u nitu najbolji strijelac NBA-a!)  koji može skakati, asistirati, pogoditi tricu…

Oklahoma City Thunder

Naslovi: 1 (pod imenom Seattle Sonics)
Zadnji naslov: 1979.
Posljednja sezona: Poraz u finalu Zapada

'Prije treninga uvijek pogledamo neki film i onda odradimo dobar trening. To nam je ritual bio kroz cijelu sezonu', kazao je trener Thundera Scott Brooks te nastavio:

'Dečki uživaju u ovom trenutku. Imamo šansu napraviti veliku stvar. Naravno, neće nam biti lako, ali mi se ne predajemo.'

Pod najvećim pritiskom u redovima Thundera bit će Kevin Durant od kojeg se očekuje jako puno i koji bi trebao biti taj pokretač uspjeha momčadi iz Oklahome.

Raspored igranja:

25. svibnja: San Antonio – Oklahoma City
27. svibnja: San Antonio – Oklahoma City
31. svibnja: Oklahoma City – San Antonio
2. lipnja: Oklahoma City – San Antonio
4. lipnja: Oklahoma City – San Antonio
6. lipnja: San Antonio – Oklahoma City
8. lipnja: San Antonio – Oklahoma City

'Mi se želimo držati našeg plana igre. Trener je napravio odličan posao i pripremio nas je vrhunski. Vjerujem da smo disciplinirana momčad i točno se zna što je čije zaduženje na utakmici', smatra Durant

Iako Spursi imaju fantastičan niz u doigravanju u posljednjih deset utakmica, trener teksaške momčadi poziva na oprez.

'Ne zanimaju me nikakve serije pobjeda. Ne želim uopće razgovarati na taj način. Nikad u sezonu nismo ušli s mišlju kako je ovo naša sezona. Mi jednostavno tako ne razmišljamo, mi jedino imamo opravdan strah', kazat će Gregg Popovich s kojim se slaže i Tim Duncan:

'Mi još ništa nismo napravili.'

Popovich je u svojoj karijeri pobijedio u 116 utakmica u doigravanju, što ga čini jednim od najuspješnijim trenerom u ligi, ispred njega su tek Phil Jackson i Pat Riley. Ako gledamo ovu sezonu, ova dva kluba su međusobno igrala tri puta uz dvije pobjede Spursa. No taj podatak u finalu neće ništa značiti.

Spursi u seriji protiv Clippersa
Kevin Durant SHOW