VEĆ VIĐEN SCENARIJ

Pitali smo HNS i Šukera koliko ih košta otkaz Niki Kovaču

11.09.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Odlazak Nike Kovača s mjesta izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, nakon svega jednog osvojenog boda protiv Azerbajdžana i Norveške, činio se kao sigurna oklada. Međutim, iako se predsjednik HNS-a Davor Šuker zahvalio Kovaču i njegovu stožeru na suradnji, jasno je da će taj potez skupo koštati čelne ljude našeg saveza

Sudeći prema portalu soccermommanual.com, koji je službeno objavio plaće svih izbornika na prošlom Svjetskom prvenstvu, Kovač je bio jedan od najslabije plaćenih.

Na vrhu je naravno bio talijanski stručnjak Fabio Capello, bivši izbornik Rusije, s ugovorom vrijednim nevjerojatnih 6,7 milijuna funti (oko 9,2 milijuna eura!). Odmah iza njega naredali su se engleski izbornik Roy Hodgson (3,5 mil.) i bivši talijanski izbornik Cesare Prandelli (2,6 mil.).

A Niko Kovač? On je po tom izvoru treći odozdo s godišnjom plaćom od 161.875 funti (oko 223.000 eura). Kada bi se to preračunalo u kune, ispada da mu je HNS dužan isplatiti 1,7 milijuna kuna godišnje, što znači da je Kovač imao mjesečnu plaću nešto višu od 140.000 kuna.

'Niko Kovač je imao mandat za kvalifikacijski ciklus Euro 2016. O novčanim detaljima nikada ne govorimo u javnosti (pa tako ni o iznosu otpremnine)', piše u kratkom odgovoru HNS-a koji smo dobili na naš upit. Niti Šuker niti Kovač nisu imali komentara...

Međutim, jasno se može zaključiti da će HNS plaćati Niku Kovača, ali njegova brata i suradnike također, do srpnja 2016. To će minimalno koštati nešto manje od 1,7 milijuna kuna, uz napomenu kako nije poznato koliko će dobiti ostali ljudi iz stručnog stožera.

Slična je situacija bila i s Igorom Štimcem, jer također mu je uručen otkaz iako je imao ugovor. I tada, naravno, HNS nije objavio iznos otpremnine, ali se lako moglo izračunati koliko je to koštalo.

Zaključak je jasan: u HNS-u su 'doktorirali' na formuli po kojoj ne plaćaju izbornike kao ostali nogometni savezi, tako da ih otkazi, kao u slučajevima Štimca ili Kovača, u biti ne koštaju ni kao mjesečna plaća koju bi tražio Capello, Ancelotti ili Klopp, o kojima maštaju neki. Stoga možemo očekivati da će i sljedeće rješenje za mjesto izbornika hrvatske nogometne reprezentacije biti slično (ako ne i manje) plaćeno. Hoće li to biti Ante Čačić, Branko Ivanković ili Zoran Mamić, u ovom trenutku je najmanje važno. Šukeru i društvu očito je najvažnije da to ne košta previše, a olako potrošenim imenima - koja su preko noći bacili u vatru - ionako se nitko nikad nije zamarao.