SUMNJIVE PROTEZE

Pistorius izgubio: Ova utrka nije pravedna

03.09.2012 u 17:31

Bionic
Reading

I najpoznatiji paraolimpijac na svijetu Južnoafrikanac Oscar Pistorius može izgubiti utrku. Veliko iznenađenje dogodilo se u utrci atletičara na Paralolimpijskim igrama u Londonu

Pistorius je u utrci na 200 metara osvojio 'samo' srebrnu medalju, sjajnom završnicom brazilski atletičar Alan Oliveira pretekao je Pistoriusa i prošao prvi ciljem s rezultatom 21,38 sekundi. Pistorius je zaostao sedam stotinki.

Popularni Blade runner, koji je neporažen na 200 metara bio već četiri godine, poslije utrke rekao je da ga je Oliveira pobijedio zbog nepropisne dužine proteza, zatraživši od Međunarodnog olimpijskog odbora promjenu pravila.

'Ova utrka nije bila pravedna. Ne znam kako netko može osam metara zaostatka nakon pola staze preokrenuti u pobjedu. To je smiješno. Ne želim umanjiti njegovu pobjedu, ali neki momci su daleko viši i ne možemo se pošteno natjecati. Svejedno, čestitam Alanu na zlatu, veliki je sportaš,' rekao je poslije poraza Pistorius, koji tako nije obranio zlato iz Pekinga 2008. godine.

Ubrzo nakon te izjave Južnoafrikanac je shvatio da je malo pretjerao pa je ublažio svoj stav.

'Smatram da se ovaj problem treba riješiti i bit će mi drago o tome raspraviti s IPC-em, no svjestan sam da nije bilo u redu potegnuti to pitanje čim sam prešao cilj. To je bio Alanov trenutak i želim da se i službeno zna koliko ga poštujem,' izjavio je Pistorius.

Južnoafrički atletičar na Paraolimpijskim igrama još će se natjecati u utrkama na 100 i 400 metara te štafeti 4x100 metara.