legende ih nisu štedile

Pisao je povijest hrvatskog rukometa i donosio mu zlata, pa bi bilo dobro da ga čuju i Hrvoje Horvat, Lino Červar i čelnici HRS-a...

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 27.01.2022 06:28
  • Objavljeno 27.01.2022 u 06:28
Bionic
Reading

Iako se izbornik Hrvoje Horvat pravda velikim brojem promjena u sastavu, a kojima je kumovao koronavirus, velikani hrvatskog rukometa, počev s najstarijim Božidarom Jovićem, osvajačem prve olimpijske zlatne medalje za hrvatski sport, na Igrama u Atlanti, potom svjetski prvaci iz Portugala Goran Šprem i Petar Metličić, a kojima se na Igrama u Ateni gdje je osvojeno još jedno zlato, priključi i Drago Vuković, bili su vrlo jasni glede rezultata na Euru

Hrvatski rukometaši okončali su svoj nastup na europskom prvenstvu. Na kraju su zauzeli osmo mjesto, a koje, prema riječima legendi ovog sporta, nije i ne smije biti zadovoljavajuće. Prije dvije godine Hrvatska je osvojila srebro, sada je osma, što je u odnosu na prošlogodišnje 15. mjesto na svijetu ipak lagani pomak. Međutim, u međuvremenu se Hrvatska nije plasirali ni na Olimpijske Igre.

Istina, ima izbornik Horvat i alibi, pozivajući se na velik broj igrača pozitivnih na koronavirus, ali nekako je dojam da se ipak ne zna što znači pomlađivanje reprezentacije, koji su igrači stari a koji (pre)stari... Baš kao što se ne zna i što je pred reprezentaciju stavljeno kao cilj. Na ta pitanja očekuju se odgovori izbornika, a dok se ne vrati u Hrvatsku, dovoljno je poslušati rukometaše koju su donosili brojna veselja Hrvatskoj.

'Vratit ću se na grupu u Szegedu. Kada nas je korona uhvatila, tada je pozvan Željko Musa, koji je konsolidirao obranu. I na toj smo utakmici imali možda i jednu od najbolje odigranih obrana. I zato se pitam je li na toj utakmici korona dobro donijela nama ili Srbima? Idemo dalje, što se tiče korone. Prije prvenstva, Tin Lučin je bio naš peti izbor na lijevom vanjskom. Spletom okolnosti, Tin Lučin je došao i pokazao što može. Znači da ga stručni stožer nije vidio. Jelinić je bio tek treći izbor izbornika na krilu. Marić nije bio u nikakvim kombinacijama, ali zbog korone i on je došao. Načinović je otišao s priprema jer nije bio cijepljen, odnosno nije bio u kombinacijama da dođe. Također, i Mateo Maraš je bio tek treći izbor. A svi ti igrači su došli i pokazali da mogu igrati za reprezentaciju. Opet ponavljam i opet kažem, u Hrvatskoj reprezentaciji moraju igrati najbolji. Gospodin Lino Červar koji je u HRS-u zadužen za struku je izjavio 'nećemo plakati za 36-godišnjakom'. On je na Euru u Hrvatskoj u sastavu imao Igora Vorija s 38 godina. Je li Igor Vori igrao s tim godinama zato što je mlad, perspektivan? Ne, igrao je jer je tada bio najbolji. Mi si ne možemo priuštiti taj komfor da pomlađujemo ekipu s 30-godišnjacima. Ali ako ćemo pozivati ovakve igrače kao sada, onda je naša realnost osmo mjesto. Što je naša realnost? Hoćemo li se plasirati na svjetsko prvenstvo? Ili kad se plasiramo, moramo ostvariti rezultat da se plasiramo na olimpijske igre. Reprezentacija je od osamostaljenja Hrvatske na svim natjecanjima išla po medalju. i te alibi varijante 'osmo mjesto je dobro' nas će voditi k tome da mi igramo derbi s Belgijom, Litvom ili Ciprom. Neka se ljudi u savezu što prije sastanu, nek što prije razmotre kako dalje, jer ovaj put nije dobar evidentno', poručio je osvajač zlatne olimpijske medalje iz Atlante, svjetskog zlata iz Portugala 2003. te svjetskog srebra s Islanda 1995. godine Božidar Jović.

'Ponovit ću još jednom, ovo je šamarčina za hrvatski rukomet. Igrati neriješeno s Nizozemskom, izgubiti od Crne Gore... 30 godina hrvatski rukomet gradi autoritet. Bilo je uspona i padova, ali nikad nismo gubili od Nizozemske. To moraju shvatiti i stručni stožer, i igrači, i javnost. Ako mi prihvatimo da nam je rezultat protiv Crne Gore dobar, onda smo u krivu. Jer smatram da imamo kvalitetu, da imamo igrače koji trebaju igrati puno bolje. I koji mogu biti konkurentni za medalju na svakom natjecanju. I od toga ne smijemo bježati', poručio je Goran Šprem, zlatni sa SP-a u Portugalu i Olimpijskih igara u Ateni.

'Sigurno imamo kvalitetnih igrača. Ali mislim da nismo došli s najboljima. Kasnije se umješala korona, neki su dolazili, neki odlazili. Ali gledajući rezultatski, u padu smo. Moramo se probuditi i drugačije razmišljati. I izbaciti urote. Jer svi smo u istom košu. Jer meni, dok sam bio pomoćnik izbornika, tada je izričito rečeno, iako smo mi gledali realno i govorili smo da smo negdje oko petog, šestog, sedmog mjesta, ali nama je tada rečeno - hrvatska reprezentacija uvijek mora ići na medalju. I tako mora razmišljati. ne znam što s eu međuvrmenu promijenilo. Ali znam dok sam ja bio bilo je tako', nadovezao se zlatni olimpijac iz Atene i svjetski prvak iz Portugala Petar Metličić, koji je još nakon poraza od Crne Gore bio žestok i kritičan prema izborniku Horvatu.

I za kraj, Metličić je dodao i ovo.

'Reprezentacija treba prestati biti poligon za testiranje igrača. Igrači se ne stvaraju u reprezentaciji, nego u klubovima. S tim trebamo prestati i točka. Pogledajte Francusku i Dansku. Igraju najbolji. U reprezentaciju se teško ulazi i još teže ispada. Tako treba biti. Nije bitno koliko igrač ima godina, nego kako igra. Kad budu igrali najbolji, Hrvatska će se vratiti na vrh'.

  • +36
Hrvatska - Nizozemska, rukometni Euro, 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal