TVORNICA USPJEHA

Phelpsov trener za lov na nova zlata odabrao - dvoje Hrvata!

Bionic
Reading

Lucija (12) i Nikola Obrovac (16) zajedno imaju više od 400 medalja, a iako ih u svojim timovima žele vidjeti strani plivački savezi, oni su odlučili nastaviti plivati pod našom zastavom

Nikola ima 16, a Lucija tek 12 godina. Da su brat i sestra Obrovac budućnost hrvatskog plivanja ne govori samo 400 medalja koliko su ih zajedno osvojili, već i činjenica da je među 3000 mladih plivačkih nada iz cijelog svijeta upravo njih kao svoje učenike odabrao trener legendarnog olimpijskog pobjednika Michaela Phelpsa, Bob Bowman. Rezultat je to njihovog talenta, ali i rada. Nikola trenira 6 dana u tjednu, svaki dan po 4 sata i tako već punih 11 godina.

'S voljom i dobrim društvom nije toliko naporno. Dobije se želja za treningom', kaže Nikola. Samo u prošloj godini više od 30 puta rušio je razne hrvatske rekorde. A na 50 i 100 m prsno ima najbolji svjetski rezultat za 16-godišnjake. 'Izuzetno je vrijedan i ozbiljan za svoje godine. Vidi se na njemu da ima cilj. Nije to samo odlazak na državno prvenstvo, nego Olimpijske igre, a zasad je na dobrom putu', rekao je Nikolin trener iz plivačkog kluba Medveščak Domagoj Zajec.


Ništa manje sjajna mlada zvijezda je i njegova sestra Lucija. Ona je prvakinja Hrvatske za kadetsku kategoriju u disciplini 200 m slobodno. Osvojila je i naslov prvaka s mlađom juniorskom ekipom na 4x200 slobodno. 'Ponosan sam na Luciju. Ide mojim stopama, ali bolja je nego što sam ja bio u tim godinama', otkrio je Nikola. Za brata i sestru Obrovac stigle su i pozivnice njemačkog i austrijskog plivačkog saveza, ali oni ipak žele ostati u Hrvatskoj.

Osim plivanja, Lucija i Nikola uspjehe nižu i u školi, redovito sudjelujući na državnim natjecanjima iz matematike. Uz takve sportske i školske uspjehe, kao i činjenicu da ih je pod svoje okrilje uzeo trener olimpijskog pobjednika, i ne čudi što su ovaj tjedan bili glavne zvijezde rubrike Bolja Hrvatska Dnevnika Nove TV, u kojoj svaki ponedjeljak upoznajemo uspješne mlade sportaše, znanstvenike, poduzetnike i umjetnike.

Nikola pokazuje zrelost nakon jednog od mnogih srušenih rekorda