VELIKA POGREŠKA

Pet razloga zašto Hajduk treba na koljena pred Tudora...

13.04.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Hajdukova uprava na početku je godine odlučila demonstrirati snagu treneru Igoru Tudoru i perspektivni trener odlučio je otići... Niti stotinu dana kasnije ta se odluka pokazuje vidno očajnom i pitanje je mogu li je u klubu ispraviti

Stanko Poklepović je veliki trener. Marka je po svakom pitanju i ne zaslužuje niti jednu ružnu riječ. Nakon naglog Tudorovog odlaska pristao je staviti se u službu kluba kojega voli i jedri s neadekvatnim brodićem kroz ljutu oluju. U Hajduku izmorenog Poklepovića, koji s klupe neće sam odstupiti samo zbog inata i ljubavi planiraju zamijeniti sportskim direktorom Vučevićem, ali ta odluka imala bi debelo podcrtanu riječ privremeno i zapravo bi bila samo kupovanje vremena.

Za dugoročno rješenje imaju prilično limitiran broj opcija. Jedna od takvih svakako je Hari Vukas koji strpljivo uči i čeka priliku, no zapravo bi predsjedniku Brbiću i ostatku uprave najpametnije bilo sjesti s Tudorom i vidjeti može li se nastaviti projekt koji je izgledao perspektivno.

Na stranu tri ligaška poraza u nizu, ovaj Hajduk izgleda iscrpljeno, apatično i bezglavo. Momčad je izgubila kompas i luta u smjeru prosječnosti. Nema garancija da bi Tudorov ostanak na klupi donio drugačiji azimut bijelom brodu, ali smjena trenera donijela je poprilično vidljiv šok koji je rezultirao - evidentnim padom...


Koliko je moguća nova suradnja najbolje zna šutljivi Igor Tudor, ali ako je još ostalo volje u treneru kojeg su navijači zvali jednim od njih Brbić treba okupiti ključne suradnike i pripremiti jedan gromki motivacijski govor za Tudora.

Zašto? Puno je razloga, ali izolirajmo ih pet. Unatoč pauzi ova momčad i dalje je Tudorov projekt, dokazao se kao razvojan trener koji zna povećati vrijednost mladima, ima dovoljno energije za možda najtežu (Hajdukov trener u ovom razdoblju mogao bi aplicirati za beneficirani radni staž...) funkciju u hrvatskom nogometu, imao je idealne odnose s navijačima i uživao je puno povjerenje momčadi što su igrači dokazali nakon vijesti o ostavci.

Odluče li se za pokušaj Tudorovog povratka u klupskoj upravi moraju napraviti zaokret. I dalje će im osnovni cilj biti razvijaj i prodaj, ali situacije kao što je bila ona s Nikolom Žižićem trebaju izbjegavati. Tudor je tražio stotinjak tisuća kuna da pojača obranu s 27-godišnjim Dalmatincem na radu u Sloveniji, a dobio je... Ništa, zato je i otišao. Ako u Hajduku žele ponovno imati ozbiljnog trenera morat će mu dati ovlasti i barem minimum sredstava za nadopunu momčadi. Kada bi se uspješno moglo razvijati 11 mladića onda bi to radili svi.