PSG OTKRIO MNOGE SLABOSTI

Pet razloga zašto Barca više nije nedodirljiva!

11.04.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Kada je Victor Valdes svega deset minuta prije kraja morao ispucati loptu izvan granica terena jer su igrači PSG-a napravili visok pritisak na obranu Barcelone, jedna je stvar postala jasna. Ova Barca nije ista ekipa kao prošlih godina!

Da, prošli su u polufinale! Petu sezonu zaredom, velika je momčad Barcelone ušla u krug četiri najbolje europske ekipe, ali ovoga puta djeluju puno lošije nego prošlih godina. Istina je, niti u posljednje četiri godine nisu svaki put uspjeli otići do kraja, ali se barem oko njih vezala aureola nepobjedivosti, svojevrstan imidž nadekipe, koja može biti poražena samo slučajno.

Ništa bez Messija

Bile su potrebne dvije njegove majstorije kako bi se pobijedio Milan s uvjerljivih 4:0, on je načeo mrežu PSG-a na Parku prinčeva, ali konačni je dokaz stigao na Camp Nou


Doista, ako se pogleda na koji su način poraženi u protekle četiri sezone, može se potvrditi ova teza. Prošle je godine Chelsea imao puno sreće; gotovo sve što su uputili prema vratima završilo je u mreži, Cech je branio nemoguće, a pritom je Barca i nekoliko puta pogađala okvir gol. Kada su ispali od Intera, avionske veze bile su prekinute pa je Barca morala iscrpljena od puta igrati utakmicu u kojoj se činilo da jednostavno nemaju svježine. I ponovo je Cesar morao biti među najboljim igračima.

Ove je sezone drukčije. Real je već dva puta pokazao (Superkup i Kup kralja) da može izbaciti Barcelonu, pobijedio ih je i u prvenstvu, Milan je također razotkrio neke njihove nedostatke, a protiv PSG-a su se provukli. Postavlja se pitanje; gdje se izgubila Barcina moć? Kako bismo dali odgovor na to pitanje, našli smo pet razloga…

Barcelona - PSG 1:1 (sažetak)

Xavi i Iniesta 'plaćaju dugove' i nisu isti: uz Messija, glavne karike Barcine igre jednostavno u 2013. ne mogu ubaciti u 'petu brzinu', a često je i 'četvrta' problem. Nekoliko iscrpljujućih sezona igranja u svim natjecanjima, te Europsko prvenstvo učinili su svoje. Veliki dvojac na terenu djeluje potpuno iscrpljeno, a brojke to i dokazuju. Xavi od veljače nije započeo utakmicu u Primeri, koriste ga samo u Ligi prvaka, dok je Iniesta, čovjek koji je specijalist za tzv. 'posljednji pas', u zadnji deset utakmica prvenstva dao samo dvije asistencije. U Ligi prvaka je postigao samo jedan pogodak. Nedovoljno za drugu i treću violinu, nedovoljno kako bi se rasteretilo Messija.

Dani Alves izgubio je motoriku: prošle dvije sezone, Dani Alves imao je 16, odnosno 17 asistencija kada se kombinirano gledaju utakmice Primere i Lige prvaka. Ove je sezone samo na šest pa je vidljivo kako je njegov učinak pao. Osim prema naprijed, Alves redovito kasni u povratcima u obrani i nema više potrebnu defanzivnu agresivnost kakvu je prethodnih sezona imao. Njegova je moć ponavljanja splasnula, prema naprijed nije više toliko aktivan, a prema nazad je čak i manje odgovoran nego li je prije bio. Time su Barcina napadačka oštrica značajno otupljena.

Nema više starog presinga

Najveća pogreška u interpretaciji Barcine igre je ta da je pročitana tiki-taka. Tiki-taka i dalje funkcionira, samo što je Barcini igrači više ne provode kao prije. Ne kreću se dovoljno bez lopte (vidi pod Xavi i Iniesta), a ne ispunjavaju ni defanzivne pretpostavke svog prepoznatljivog stila. Jedna je od osnovnih ideja njihove igre velikog posjeda odmor kada je lopta u njihovim nogama, kako bi po gubitku iste mogli napraviti pritisak sa svih deset igrača na protivničkoj polovici. Upravo taj segment sve češće izostaje pa sada često vidimo protivničke ekipe kako s lakoćom iznose loptu. Pastore, Lucas i Ibra jasno su to pokazali!

Kronični nedostatak centralnih braniča

Vidjelo se to i protiv PSG-a, u slučaju ozljede Puyola, koje su sve češće, Barcelona nema pravog rješenja na poziciji centralnog braniča, nema igrača koji bi mogao igrati uz bok Piqueu. Barcina je igra toliko specifična da zahtjeva centralne braniča koji su dobri s loptom, pa je stoga i propao svojevremeni pokušaj s igračima poput Chigrinskog. Pa ipak, pokazalo se da na pozicija stopera moraju igrati – stoperi! Adriano to nije, Song također, a bome ni Mascherano, iako se on toj poziciji najviše priučio. Ako se Puyol uskoro ne vrati, Barca gotovo da ne može računati ni u jednoj utakmici da će ostati prazne mreže.

Potpuna ovisnost o Messiju

Ako se išta može zaključiti nakon četiri utakmice eliminacijske faze Lige prvaka, onda je to ovaj, najveći nedostatak ove momčadi! I dalje se ne zna kada će Messi moći ponovo igrati, jer bez njega očito ne ide. Bile su potrebne dvije njegove majstorije kako bi se pobijedio Milan s uvjerljivih 4:0, on je načeo mrežu PSG-a na Parku prinčeva, ali konačni je dokaz stigao na Camp Nou. Barca je u 10 minuta koliko je Messi imao u nogama protiv PSG-a (do kraja utakmice je doslovce šepao) djelovala opasnije nego u ostalih 80 zajedno, pa smo samo dobili konačni dokaz onoga što se sumnjalo. Barca neće moći do titule Lige prvaka bez Messija na terenu…
Unatoč svim manama, kladionice i dalje procjenjuju da je Barcelona favorit Lige prvaka, ali za njima ne zaostaju puno Real i Bayern. Ipak, ako pretrage pokažu da bi Messi mogao izostati na duljee vrijeme, dionice će im vrlo naglo pasti.