ZVIJEZDE CRNOG KONTINENTA

Pet igrača koji bi mogli obilježiti Afrički kup nacija

20.01.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Nakon što je prije dvije i pol godine gotovo 85.000 ljudi gledalo sudar između Nizozemske i Španjolske u finalu Svjetskog prvenstva, Nacionalni je stadion u Johannesburgu bio domaćin dvoboja između Južnoafričke Republike i Cape Verdea, koji je otvorio 29. Afrički kup nacija

Nekoliko će velikih reprezentacija ovaj put propustiti kontinentalnu smotru - nema moćnog Egipta, koji je slavio sedam puta, nećemo gledati ni Kamerunce koji su se četiri puta uspeli na pobjedničko postolje, a od trijumfa 1988. konstantno su u vrhu afričkog nogometa, ispali su i Senegalci, čiji su navijači prouzrokovali i velike nerede nakon što su shvatili da neće biti na AKN-u.

No, itekako se ima toga dobrog vidjeti na prvenstvu afričkog kontinenta i ove godine, a mi smo pokušali predstaviti pet igrača koji možda nisu najveće zvijezde, ali bi mogli obilježiti ovaj turnir.

Asamoah Gyan (Gana, Al Ain)

Dvadesetsedmogodišnji napadač gotovo da je pao u depresiju nakon što je promašio čuveni jedanaesterac u četvrtfinalu SP 2010. Odlučio se povući iz Crnih zvijezda, a iako je igrao sjajno na SP-u i privukao pažnju velikih klubova, Sunderland je zamijenio bogatim Al Ainom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ganci se nadaju da bi upravo on mogao voditi ovu generaciju do povijesnog uspjeha.

Victor Moses (Nigerija, Chelsea)

Propustili su Nigerijci prošlogodišnje natjecanje u Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu, ali dvostruki osvajač ponovno ima sjajnu mladu generaciju. Posebno dobro izgledaju u napadu, gdje imaju Uchea (Villarreal), Musu (CSKA), Emenikea (Spartak), ali i Chelseaovog Victora Mosesa, koji bi mogao biti budući lider nigerijske selekcije i njihova najveća uzdanica za SP u Brazilu.
238182,237976,234177,233666
Christopher Katongo (Zambija, Henan)

Zambija je prošle godine napravila čudo, bez sumnje jedno od najvećih u povijesti afričkog prvenstva. Herve Renard je posložio ekipu koja je bez velikih zvijezda dominirala turnirom, a za najboljeg igrača proglašen je upravo Katongo. Tridesetogodišnji napadač trenutno igra u Kini, gdje je završio nakon AKN. Nije u sjajnoj formi, ali kada je Zambija u pitanju, nikada se ne zna.

Didier Drogba (Obala Bjelokosti, Shanghai Shenhua)

Prošle godine Drogba je postao heroj Chelseaja kada je u posljednjoj utakmici zabio pobjednički gol za titulu prvaka Europe, no na Kupu nacija bio je drugačije sreće. Petnaest minuta prije kraja finalnog dvoboja promašio je penal, utakmica je otišla u produžetke u kojima je Zambija slavila. Posljednja je ovo prilika za sjajnu generaciju Obale Bjelokosti, ali i Drogbu da konačno osvoji najvredniji afrički trofej.

El Arbi Hillel Soudani (Alžir, Vitoria Guimaraes)

Vahid Halilhodžić je pomladio reprezentaciju, donio joj svježu krv, a pravo otkriće je dvadesetpetogodišnji napadač portugalske Vitorije. On je sedam utakmica postigao šest golova, pogodio i u play-offu protiv Libije, i od njega, uz Feghoulija, očekuju daleko najviše u Alžiru. Vahina momčad mogla bi biti svojevrsni dark horse, ako joj se stvari poklope i prođe najtežu skupinu.