lijepe uspomene

Papa Franjo prisjetio se nedavno preminulog Diega Maradone: Na terenu je bio poeta, veliki šampion, ali u isto vrijeme i vrlo krhak čovjek

02.01.2021 u 15:10

Bionic
Reading

U velikom razgovoru za La Gazzetta dello Sport papa Franjo se među ostalima prisjetio susreta s Diegom Armandom Maradonom. Papa je rođeni Argentinac i veliki ljubitelj nogometa, pa je razgovor o nedavno preminulom Maradoni bilo teško izbjeći

'Upoznao sam Maradonu na humanitarnoj utakmici 2014. godine. Sa zadovoljstvom se sjećam svega što je radio za zakladu koja brine za potrebite diljem svijeta. Na terenu je bio poeta, veliki šampion koji je dao radost milijunima ljudi, kako u Argentini, tako i u Napulju. No, bio je i vrlo krhak čovjek', kazao je Sveti Otac u razgovoru za talijanski sportski dnevnik La Gazzetta dello Sport.

Papa Franjo, svjetovnim imenom Jorge Mario Bergoglio, rođeni je Argentinac i veliki ljubitelj nogometa. Redovito prati sve vezano za argentinsku nogometnu reprezentaciju i njegov omiljeni klub San Lorenzo. Prisjetio se tako papa Franjo i Svjetskog prvenstva 1986. godine.

'Imam osobnu uspomenu vezanu za Svjetsko nogometno prvenstvo 1986. godine, ono koje je Argentina osvojila zahvaljujući Maradoni. Bio sam u Njemačkoj, u Frankfurtu, bilo je to teško vrijeme za mene. Učio sam jezik i skupljao materijale za rad. Nisam mogao gledati finale i tek sam sljedeći dan saznao da je Argentina pobijedila Njemačku, kad je japanski dječak na ploču napisao 'Živjela Argentina' tijekom lekcije njemačkog. Pamtim to kao pobjedu u usamljenosti jer nisam imao nikoga da podijelim svoju radost zbog te pobjede. Usamljenost te čini samim, ali ono što radost čini predivnom je mogućnost da je podijeliš', kazao je Sveti Otac, kojeg je, kao i sve u Argentini, jako potresla vijest o smrti Diega Armanda Maradone. Osobno je u tim teškim trenucima kontaktirao članove njegove obitelji:

'Kad su mi rekli za Maradoninu smrt, molio sam se za njega te sam obitelji poslao krunicu uz nekoliko riječi utjehe', otkrio je papa Franjo.