POBROJANI GRIJESI

Ovo su sva neprimjerena skandiranja u Gradskom vrtu

24.03.2016 u 15:06

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) upozorio je u četvrtak na neprimjereno skandiranje tijekom prijateljske nogometne utakmice između Hrvatske i Izraela

Utakmicu između Hrvatske i Izraela, koja je jučer odigrana u Osijeku pred oko 11.000 gledatelja, HHO je pratio u okviru svog projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja'.

U izvješću HHO navodi da se već na samom početku utakmice cijelim stadionom zaorilo skandiranje 'Za dom spremni' (ustaški pozdrav iz vremena NDH) te da se u 14. minuti skandiralo: 'Ajmo, ajmo ustaše'.

Pred kraj prvog poluvremena publika ne zaboravlja ni vrh hrvatskog nogometa, pa se čulo 'HNS pederi, nogomet ste sjebali'. Od 50. do 52. minute uslijedilo je skandiranje 'Mi Hrvati! Ustaše, ustaše! Vukovar, Vukovar', potom ponovno 'Za dom spremni', a u 65. minuti zapaljena je jedna dimna naprava, te potom i baklja koja je bačena na tartan stazu.

HHO tvrdi da na ove verbalne eskalacije fašizma i seksističkog rasizma nitko nije reagirao. Službeni spiker, koji je redovito izvještavao o događanjima na stadionu, na hrvatskom i engleskom jeziku, nije smatrao potrebnim ni na početku utakmice, niti nakon spomenutih skandiranja, upozoriti gledatelje da je takvo ponašanje suprotno civiliziranim standardima, pravilima UEFA-e, i, u konačnici, kao oblik mržnje, suprotan zakonima Hrvatske, upozoravaju iz HHO-a.

'Važno je zabilježiti, zbog političkog konteksta skandiranja, da su na utakmici bili nazočni Predsjednik vlade RH Tihomir Orešković, ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, brojni istaknuti javni i sportski djelatnici, župani Božo Galić i Vladimir Šišljagić, Predsjednik HNS Davor Šuker, Izvršni direktor HNS Damir Vrbanović. Na utakmici je bila nazočna i izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman", navodi se u izvješću te se dodaje da je jedini 'disonantni ton' upućen prije utakmice navijačima i hrvatskoj javnosti, bila poruka predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, objavljena na njenom facebook profilu: 'Dostojanstveno, s ponosom, bodrimo naše Vatrene! Pokažimo da smo navijači koji vole svoje i poštuju druge. Recimo NE rasizmu!'