najbogatiji odlaze

Ovo su najveći europski klubovi koji su odlučili pokrenuti svoju 'elitnu ligu'; sprema se veliki rat jer UEFA pokušava minirati ovaj projekt...

21.10.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je UEFA objavila kako će zbog financijskih gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa u sljedećih pet godina smanjiti iznose novčanih nagrada u Ligi prvaka i Europskoj ligi ponovno je oživjela ideja o formiranju 'elitne lige' najboljih europskih momčadi

Ova ideja o elitnom klupskom natjecanju izvan 'dosega' Uefe, u kojem bi sudjelovali samo najveći europski klubovi, postoji već nekoliko desetljeća. No, do sada klubovi nisu mogli pronaći zajednički jezik, a velika je prepreka bila i UEFA koja je uspješno osujetila svaki pokušaj 'bijega' najbogatijih klubova.

No, sada se pojavila nova inicijativa, čini se kako je sve rađeno u velikoj tajnosti te je vijest da su najveći europski klubovi u suradnji s Fifom krenuli u formiranje europske Premier lige izazvala je neočekivane reakcije nogometnom svijetu.

Sad je jasno kako je FIFA podrškom za formiranje ove 'elitne lige' odlučila smanjiti utjecaj Uefe na svjetski nogomet, a Sky Sports je objavio kako bi nova liga mogla započeti već 2022. godine!

Realno, njezino pokretanje bi najvjerojatnije značio i službeni kraj Lige prvaka u formatu u kojem se do sada igrala. Naime, gotovo svi najveći i najbogatiji europski klubovi spremni su igrati 'elitnu ligu', a u njoj bi prema prvim najavama trebalo sudjelovati 16 ili 18 klubova.

Prema nekim navodima inicijatori ovog projekta su američki vlasnici engleskih velikana - Manchester Uniteda i Liverpoola - ljutitih protivnika na terenu, ali kad je posao i milijunska zarada u pitanju... Tu svako neprijateljstvo prestaje.

Sky tvrdi da je za pokretanje nove lige osigurano već šest milijardi dolara i sad treba vidjeti koji će se klubovi odlučiti na drastičan potez, a to je 'bijeg' iz Uefe!

  • +3
PSG - Manchester United, 1. kolo Lige prvaka, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Popis potencijalnih sudionika europske Premier lige je impresivan - za sada su tu sigurno Liverpool i Manchester United kao inicijatori, a sudjelovanje je ponuđeno najvećima. To su Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid, PSG, Juventus i Bayern.

Za sada je samo ovih 12 momčadi u igri za kreiranje nove lige, iako je za očekivati kako će 'pozivnice' dobiti još i Milan, Inter, a možda Borussia Dortmund, Roma, Lazio...

No, 'dvanaest veličanstvenih' je u ovom trenutku preuzelo najveći rizik, a to je bijes Uefe.

'Predsjednik Uefe je u nekoliko navrata isticao da je protiv formiranja Superlige. Principi solidarnosti, plasmana, ispadanja i otvorenih liga su nešto o čemu se ne može pregovarati. To je ono što čini europski nogomet i zato je Liga prvaka najbolje natjecanje na svijetu. UEFA i klubovi su posvećeni tome da je ne unište stvaranjem Superlige od 10, 12, pa čak i 24 kluba koja bi kad-tad postala dosadna', objavili su iz Uefe.