BERNIE O TRAGEDIJI

'Ovo se u Formuli 1 više nikad ne smije dogoditi!'

19.07.2015 u 10:21

Bionic
Reading

Nakon tragične smrti Julesa Bianchi ponovo se potegnulo pitanje odgovornosti za nesreću koja se dogodila prošlog listopada u Suzuki, a Bernie Ecclestone smatra da je potrebno učiniti sve kako se ništa slično ne bi ponovilo...

Svijet Formule 1 tuguje nakon vijesti o smrti Julesa Bianchija. Mladi 25-godišnji francuski vozač prošlog se listopada po kišnim uvjetima u Suzuki zabio pod traktor dizalicu koja je potpuno uništila njegov bolid Marussije, a veliki talent pritom je zadobio teške ozljede glave.

Borba za život trajala je punim devet mjeseci, no iz bolnice u rodnoj Nici ove subote stigla je loša vijest. Kolege vozači oprostili su se biranim riječima od čovjeka koji je mogao biti buduća zvijezda Ferrarija, a ostat će u sjećanju kako je na svojoj utrci u Monte Carlu 2014. godine, samo dvadesetak kilometara udaljenoj od rodnog grada, u očajnom bolidu stigao do devetog mjesta i tako ostvario jedine bodove u povijesti ove slabašne ekipe.

Smrt Bianchija prva je na stazi tijekom F1 vikenda još od Imole 1994. godine i Ayrtona Senne. Okolnosti u kojima se dogodila su bile iznimno teške i pitanje odgovornosti za nju ponovo je postala tema u Formuli 1. Istraga FIA-e rekla je da je vozač najveći krivac zbog neprilagođene brzine uvjetima na stazi i žutim zastavicama koje su pokazivane, što je razljutilo obitelj, no kako god bilo, sada je najvažnije spriječiti sličan incident.


'Falit će nam jako talentiran vozač i zbilja dobra osoba. Ne smijemo dopustiti da se ovo ikad više dogodi,' izjavio je Bernie Ecclestone.

U 2015. godini FIA je uvela 'virtualni' sigurnosni automobil, pri kojem vozači moraju smanjiti brzinu na opasnim mjestima poput onog koje je Bianchiju oduzelo život, a također izlazak dizalice na stazu puno se ozbiljnije gleda pa vodstvo utrka odmah prekida utrkivanje u sličnim situacijama onoj iz Suzuke prošle godine. To su prvi napravljeni koraci, a smrt Julesa zasigurno će dovesti do novih sastanaka i traženja rješenja kako povećati sigurnost vozača...