RECEPT ZA DERBI

Ovo je slabost Dinama, koju Hajduk može iskoristiti!

19.03.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Iako je prednost Dinama pred Hajdukom sada dvoznamenkasta, plavi dolaze na Poljud kako bi manje-više osigurali titulu prvaka. Međutim, Hajduk je ove sezone pokazao da može pobijediti velikog rivala, a za to postoji i metoda

Kako i gdje gledati Hajduk - Dinamo

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice MAXtv Prve lige možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.


S obzirom na Dinamove uvjerljive rezultate i igru u posljednje vrijeme, na našem smo portalu Tribina.hr pitali jesu li oni dominantna momčad, ili ih se može zaustaviti. Odgovor na to pitanje dao je korisnik M_Tsigalko, koji je uočio da Dinamo još uvijek nije popravio svoj najveći nedostatak:

'Razmak između vezne linije i obrane i dalje posebno upada u oči. Najbolje se to vidjelo na gostovanju u Eindhovenu gdje je Dinamo još i dobro prošao s obzirom na to kako su domaćini lagano pronalazili put kroz vezni red i obranu. To je jedan od segmenata koji je poboljšan u odnosu na taj prvi dio sezone, ali taj dio je ionako uvijek bio pitanje discipline jer ako Fernandes otrči naprijed i 'zaboravi' se vratiti onda to nije pitanje uigranosti i taktike nego jednostavno discipline i poštovanja prema ostatku ekipe. Obranu igraju svi, također napadaju praktično svi i bez toga danas nema rezultata.

No, prostora za napredak i dalje ima puno previše. Statičnost igrača kada im suigrač ima loptu je i dalje debelo prevelika. To posebno iritira i u igri naše reprezentacije. Otvaranje, kretanje, pa to je osnova za stvaranje prostora za šansu. Statična igra ne vodi ničemu, protivnik koji se odlučio duplirati linije to će bez problema riješiti. Zato dolazi do problema kada je protivnik izrazito defanzivan i agresivan. Prostora nema ako svi stoje, duple linije je tako teško preskočiti, ali kada imaš uigrane prekide i kada se igrači kreću i otvaraju, onda je mnogo lakše napraviti pomutnju i prostor za gol priliku.

Indeks snage svake momčadi hrvatske lige (s portala Tribina.hr)

Jednom kada otključaš takvog protivnika stvari mu brzo padaju u vodu i ako je riječ o ranijoj fazi utakmice onda se i otvori prostor za zaključit utakmicu jer do poluvremena ima dovoljno vremena, a protivnički trener i ne može nešto posebno reagirati ako nema unaprijed plan B, što je u našoj skromnoj ligi česta pojava. Segment napadačkih prekida je malo popravljen, uigravaju se konačno neke akcije i to je sigurno jedan plus, ali kretanja je i dalje premalo.

Tribina.hr

je community portal koji okuplja sve zaljubljenike u nogomet i sport koji su tražili mjesto na kojem bi mogli izraziti svoje mišljenje. Svoju ulaznicu za utakmicu Hajduka i Dinama možete osigurati OVDJE.

Toliko o igri Dinama, a sad da se vratimo na one timove koji mogu zaustaviti ovo što trenutno prezentiraju Modri. Recept je jednostavan i bio je vidljiv i prije par dana u kup utakmici u Koprivnici. Agresivna igra, duplirane linije i nešto što je Slavenu nedostajalo - mogućnost da se ugrozi gol Dinama iz brze tranzicije. Rijeka ima mogućnosti odigrati tako nešto jer je Kek takvu igru i forsirao u EL-u, ali i u nedavnom derbiju na Kantridi gdje se Dinamo ipak izvukao. Uz Rijeku takvo što je u stanju još odigrati i Hajduk koji ima potencijala, zbog visokih stopera koji bi trebali s lakoćom kupiti sve ubačaje ispred Čopa.

Brzu tranziciju odlično obavlja Pašalić kojemu se naprijed otvaraju Kouassi, ranije i Caktaš, pa i Bencun. Ne treba zaboraviti niti na Sušića koji igra odličnu sezonu, pa niti na mladog reprezentativca Malokua koji također ima brzinu, ali i tehniku. Upravo je Hajduk na Poljudu na najbolji način pokazao kako se to može izvesti protiv Dinama. Disciplina i dva prekida su bila dovoljna za pobjedu. Dakle, Dinamo se može zaustaviti, pogotovo kada oni nisu pravi ili kada Mamić odsanja neki san u kojem Leko i Cleyton mogu držati sredinu. Teško, ali može se jer iskazane slabosti u igri kod Dinama ionako manje - više stoje kroz cijelu sezonu… '