Jadranska pustolovina

Ovo je jedan od najvećih veslačkih pothvata u Hrvatskoj; Argonauti će u humanitarne svrhe preveslati hrvatsku obalu u dužini od 650 kilometara

16.10.2020 u 18:15

Bionic
Reading

Argonauti iz Bjelovara planiraju u kanuu šesterosjedu preveslati rutu od Prevlake do Savudrije i to u samo sedam dana

U jeku pandemije svaka je dobra vijest i više nego dobrodošla. Uvijek je tako, a sada su dobre vijesti još više na cijeni. Zato nam je posebno drago predstaviti hvalevrijedan projekt koji pokreće veslačka ekipa Argonauti iz Bjelovara.

Oni planiraju u kanuu šesterosjedu preveslati rutu od Prevlake do Savudrije i to u samo sedam dana. Riječ je o ruti dugačkoj 650 kilometara, a cijeli pothvat je humanitarnog karaktera. Argonauti su postali hit nakon što su 2016. godine pobijedila na Maratonu lađa na Neretvi na kojem nastupaju dugi niz godina, a svoju popularnost koriste i za humanitarne svrhe.

Ovaj pothvat, nazvan 'Jadranska pustolovina - Jadranom bez daha', trebao se odviti još u svibnju, ali zbog pandemije koronavirusa je sve pomaknuto za sada. Argonauti nisu odustali pa na 'Pustolovinu' kreću 18. listopada iz Prevlake, dok je dolazak u Savudriju planiran u nedjelju 25. listopada 2020. godine.

Projekt je zapravo zamišljen kao višednevni veslački maraton u kojem Argonauti planiraju preveslati cijeli hrvatski Jadran u rekordnom vremenu. 650 kilometara žele proći što kraće, od sedam do 10 dana, a koliko će u tome biti uspješni ovisi o vremenskim uvjetima.

Time će započeti dvogodišnji trenažni ciklus pod trenerom Nikicom Ljubekom, a sve je ujedno i priprema za kanuističku maratonsku utrku Moloka' i Hoe na Havajima. Riječ je o najprestižnijoj i najzahtjevnijoj utrci na svijetu, a Argonauti se na nju spremaju u listopadu 2021. godine. Osim toga, 'Jadranska pustolovina' ima i humanitaran karakter. Projekt je organiziran u suradnji su udrugom Plava krila i nosi naziv 'Jadranom bez daha' kako bi se upozorilo javnost na problematiku respiratornih bolesti, a posebno plućne hipertenzije.

'Vremenska prognoza je dobra, barem za prvih nekoliko dana što je nama dovoljno da se zalaufamo, a onda ćemo dalje ako treba i po nevremenu. Ovo je još jedna u nizu naših pustolovina na Jadranu. Spomenuo bih i naša Plava krila i Hrvatsku kuću disanja koji su nam partneri u ovom projektu. Drago mi je da možemo imati i tu humanitarnu notu i staviti naglasak na tu problematiku', rekao je organizator i predsjednik udruge Argo.Tomislav Smrček.

Više o samoj utrci i što će ona značiti za hrvatski turizam i kako će pomoći širenju svijesti o respiratornim bolestima, možete pogledati u videu OVDJE.