U ŠETNJI SOČIJEM

Ove prekrasne ruske navijačice iznenadile su nas hrabrom prognozom uoči okršaja protiv Hrvatske

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom četvrtfinalni je ogled s Rusijom. Dvoboj se igra u subotu 7. srpnja u Sočiju na olimpijskom stadionu Fišt (20.00). Kakvo je raspoloženje među lokalnim stanovništvom uvjerili smo se uživo

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon dvoboja osmine finala u Nižnjem Novgorodu protiv Danske, više se nije vraćala u svoju bazu u Iličevu već je odmah preselila u Soči, u kojem će se s domaćinima Rusima boriti za mjesto u polufinalu svjetskog prvenstva.

Međutim, u Sočiju je vrijeme stalo još 2014. godine. Ne mislimo ovdje u kontekstu da se ništa ne gradi, već prema olimpijskim simbolima koji krase ovaj grad, odnosno cijelo ovo područje, pa i susjedni Adler, jedno od četiri administrativna gradska područja u kojem se nalazi olimpijski park i stadion Fišt.

No, olimpijske igre su prošlost, a sadašnjost je Svjetsko nogometno prvenstvo.

No, kada se osvrnete oko sebe, tek tu i tamo vidite koju loptu ili zastavu s logom svjetskog prvenstva.

Kako je ovo ipak turističko središte, jasno je da se o nogometu trenutačno ne razmišlja. I s kime god pričate – a ljubazno nas svi pitaju od kuda dolazimo, pa se pohvalimo kako smo iz Hrvatske – sve se čude zašto smo došli u Soči.

I tek nakon nekoliko rečenica, kada im objasnimo da smo ovdje zbog nogometa – sjete se da se u njihovom gradu igra Svjetsko prvenstvo. Ali tek onda slijedi novo iznenađenje – žele nam sreću i pobjedu!

Međutim, koliko smo mogli uočiti, ovdje je zaposleno puno sezonskih radnika, Armenaca, Gruzijaca, Azerbajdžanaca… Stoga nije ni čudo da prema Rusiji odnosno njihovoj nogometnoj reprezentaciji baš i nemaju neke velike osjećaje.

'Želim vam puno sreće. Znam da imate odličnu reprezentaciju, ali mi ovdje baš i nemamo puno slobodnog vremena. Radimo dosta tako da utakmice ne stignemo pratiti. A za koga ću ja navijati? Nevažno, ali vam želim puno sreće', poručio je Anatolij, Armenac kojeg smo sreli uz plažu. Otkrio je i da radi u jednom od hotela kao pomoćno osoblje, ali zamolio je da ne objavljujemo u kojem. Očito se nije želio zamjeriti ruskom gazdi.

No, nije on jedini koji je poželio sreću Hrvatskoj. To je razmišljanje svakog koga pitate za nekakvu informaciju ili pomoć pri snalaženju, ali to je, prema našem dojmu, stvar odgoja i pristojnosti. Jer kako gostu poželjeti nesreću?

Naravno, ima ovdje i Rusa. Posebno lijepih Ruskinja, a jedna od njih hrabro je prognozirala kako će završiti subotnji ogled.

'Vjerujem da Rusija može odigrati hrabro i da ćemo na kraju pobijediti 2:0. Istina, znam da je Hrvatska jako dobra, ali se nadam da nam Kramarić neće zabiti gol', rekla je lijepa Ruskinja.

Jedna druga, jednako lijepa, koja je morala tražiti dozvolu od šefa za fotografiranje, također je hrabro prognozirala pobjedu 2:0. Naravno, za Rusiju, međutim prema protokolu i pravilima službe - rezultat nije smjela pokazati. Pa ni osmijeh, jer ipak mora ostaviti dojam - reda i discipline. Ipak radi u policiji i brine o sigurnosti.

Naime, u Sočiju i Adleru razina sigurnosti podignuta je na visoku razinu i praktički je nemoguće da se dogoditi neki incident. Rusi su naravno najozbiljnije shvatili moguće prijetnje. Ali svejedno se znaju opustiti. Neki su nam dobacili: Bolje da ne znate kakav će tulum biti kada vas u subotu pobijedimo i izborimo polufinale!

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal