KRENULE kvalifikacijE

Ovaj igrač je najveći dobitak; Dalić ispričao što mu je Brekalo mrtav hladan rekao kada ga je posjetio u Njemačkoj

22.03.2019 u 10:27

Bionic
Reading

Na otvaranju kvalifikacija za Euro 2020. hrvatska nogometna reprezentacija teškom mukom slomila je Azerbajdžan 2:1, a osim važna tri boda jedan od najvećih dobitaka u tzv. kombiniranoj momčadi Zlatka Dalića svakako je 20-godišnji Josip Brekalo koji je oduševio na poziciji desnog beka

Još u mlađim kategorijama zagrebačkog Dinama te svim mlađim reprezentativnim selekcijama 175 cm visoki Josip Brekalo igrao je u fazi napada. Uostalom, njegove sjajne igre primijetili su vrlo rano i čelnici njemačkog Wolfsburga koji su ga u transferu teškom 10 milijuna eura doveli u Bundesligu kada je imao svega 18 godina. Jako dobro su znali kakvog 'kapitalca' kupuju…

Nakon odličnih utakmica na posudbi u Stuttgartu priključio se prvoj momčadi Wolfsburga u kojoj je na većini utakmica započeo među prvih 11.

  • +19
Hrvatska - Azerbajdžan, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

No, kada se počela rađati ideja Zlatka Dalića i njegovih suradnika, kako je zbog ozljeda pouzdanog Šime Vrsaljka i već provjerenog Tina Jedvaja najbolje rješenje na desnom boku upravo Josip Brekalo, mnogi nogometni analitičari su bili u čudu. Zašto tako dobrog i hitrog tehničara, koji zna zabiti gol, trošiti na poziciji koju je godinama pokrivao Darijo Srna?

'Kad bi šef tražio da stanem među vratnice, učinio bih to bez razmišljanja, iste sekunde: navukao rukavice pa na posao, dajući sve što mogu', kazao je Brekalo u razgovoru za web HNS-a uoči kvalifikacijskih utakmica.

Nakon što su osvojena tri važna boda protiv Azerbajdžana bilo je jasno kako je Brekalo – koji je bio opasan u fazi napada i čvrst u fazi obrane, pun pogodak. Svaka njegova lopta ubačena u kazneni prostor bila je opasnost po gol Azerbajdžana. Tako ispada kako je Dalić 'pogodio u sridu' s Brekalom i da tu nije bilo govora o eksperimentu, kako su neki to nazivali… Uostalom, primjeri iz prošlosti poput napadača kao što su Mario Stanić ili Ivica Mornar, koji su pokrivali poziciju desnog beka u hrvatskoj reprezentaciji, dovoljno govore. Vizija trenera je ključ…

'Što se tiče desnog beka, to nije bio eksperiment. Mi smo bili prije mjesec i pol dana bili kod Brekala i on je znao da igrati na toj poziciji. Kod nas nema eksperimenata', kratko i jasno je nakon utakmice kazao zadovoljni Dalić. Otkrio je tom izjavom, kada ga je pripremio za poziciju koju nikada nije igrao, kako baš ništa ne prepušta slučaju. I time je dao svima do znanja kako ima visoko mišljenje o tom mladom igraču.

Na pitanje kako je zadovoljan njegovom igrom, jer mnogi ga sada hvale, mirno je rekao:

'Zadovoljio je sve, bio je jedan od boljih na terenu po mojem mišljenju. Vidjet ćemo što je s Jedvajem i je li Brekalo rješenje za desni bok za Mađarsku. Meni je bio jako dobar, i u napadu i u obrani. Samo dvadeset godina ima Brekalo, malo je teško od njega očekivati da napravi sve. Ali kad smo mu rekli da će biti desni bek, on je rekao, ako treba, ja ću i braniti', dodao je Dalić koji će u utakmicama koje slijede imati slatkih briga. Na kojoj poziciji koristiti Brekala ako se vrati Jedvaj? Što s njim kada se oporavi Vrsaljko? No, podatak kako Brekalo ima samo 20 godina te kako vrlo dobro igra u snažnoj Bundesligi, gdje je napadački orijentiran, već sada sugerira kako je riječ o ponajboljim igračima svijeta u svom godištu.

  • +10
Hrvatski navijači protiv Azerbajdžana Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX