OKUPLJANJE ZA RUMUNJSKU

Otpao i Iličević, Eduardu minutaža

08.02.2009 u 20:49

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se u nedjelju u Zagrebu, gdje će se i pripremati za prijateljski ogled s Rumunjskom. Zbog ozljede, uz ranije pošteđenog Kalinića, neće biti ni Ive Iličevića. No zato se u momčad vraća Eduardo da Silva

Okupljanjem za prijateljski dvoboj protiv Rumunjske, koji se igra u srijedu u Bukureštu u 19.45 sati, Slaven Bilić započeo je akciju kojoj je cilj osigurati najjaču i najstabilniju momčad do lipanjskog ogleda protiv Ukrajine u Zagrebu. S obzirom da se reprezentacija nije okupljala još od prošle godine, Slaven Bilić te njegovi suradnici iz stožera vesele se ovom susretu s igračima.

'Dugo nas nije bilo. Željni smo okupljanja, druženja, treninga, ali i same utakmice. Posebno protiv ovako moćnog suparnika. To je velik događaj, ali iako nije generalna proba za utakmicu s Andorom, moramo vidjeti stanje u kakvom su igrači. Većina ih igra za svoje klubove, a to je svakako najvažnije', rekao je na početku druženja s novinarima izbornik Bilić.

Među onima koji ne igraju - najzvučnije je ime Eduardo da Silva. Nije ga bilo od veljače prošle godine, stoga mu se svi vesele. U nedjelju je sjedio na Arsenalovoj klupi i nadao se minutaži protiv Tottenhama.

'Dudu bi bio pozvan radi ozračja i da nije u trenažnom procesu, to jest da je tek u fazi oporavka. No njegova je situacija uvelike drugačija. Istina, nije u punoj formi, ali kako sam razgovarao s njegovim trenerom Arseneom Wengerom, jasno je da sada može napredovati samo kroz utakmice. Bit će u konkurenciji, neće početi, ali će sigurno dobiti određenu minutažu. Možda će mu to pomoći i da se vrati u momčad Arsenala', veselo je pričao Bilić.

O pitanju kapetana, nakon odlaska Nike Kovača, nije se izjasnio. Kaže, treba sjesti s igračima vidjeti što oni misle.

'Nije mi jasno zašto se to pitanje povlačilo po novinama. Osim toga, mi imamo kapetana - a to je Robert Kovač. Kada će igrati, on će biti kapetan.'

Rekao je Bilić i nekoliko riječi o igračima kojih ili nije bilo dugo (Čale) ili su tek postali debitanti (Jurić).


'Mi ih dugo gledamo, ali ne pričamo o tome sa svima. Situacije su različite. Jurić je uskočio na mjesto gdje je nekad bio Niko Kovač, fali nam igrač na toj poziciji. A Čale je već bio kod Aljoše i mene u U-21 selekciji. Također, bio je na popisu igrača za Livorno, ali se ozlijedio, drugi koji su došli zauzeli su njegovo mjesto. Prelaskom u Trabzonspor napravio je iskorak u igri, i to je najvažnije. Osim toga, igra na mjestu gdje također nismo baš najbrojniji', pojasnio je izbornik.

Uoči ovog okupljanja bilo je upitno gdje će reprezentacija trenirati. Zna se u kakvim su odnosima Hrvatska i Slovenija, a stalna baza Bilićevih igrača baš su slovenske Terme Čatež. Osim toga, teren u Deželi nije bio adekvatno pripremljen za ovaj termin, pa se tražila rezervna solucija.

'Otkad smo preuzeli reprezntaciju mi iz stožera tvrdoglavo smo tražili optimalne uvjete za treniranje. A njih u Zagrebu i Splitu nemamo. Sada ćemo prijeći preko toga, jer ostajemo samo jedan dan, već u utorak ćemo trenirati u Bukureštu', zaključio je Bilić, jasno dajući do znanja čelnicima HNS-a da riješe eventualne novonastale zavrzlame.

U nedjelju se okupila većina igrača, izuzev 'Engleza' Ćorluke, Modrića i Eduarda, odnosno 'Talijana' Jurića. Neki su uživali u kavi i razgovorima, a drugi su, prema tradiciji, odrađivali sponzorske obveze.