TOP ANALIZA

Otkrivamo zašto je Guardiolina Barca bolja od današnje!

21.04.2014 u 14:23

Bionic
Reading

Sadašnji je trener Barcelone Martino dobio nezahvalan posao upravljanja padom, i ako ništa drugo, ne radi to pretjerano loše – misli analitičar s portala Tribina.hr

Tribina.hr

je community portal koji okuplja sve zaljubljenike u nogomet i sport koji su tražili mjesto na kojem bi mogli izraziti svoje mišljenje. Kroz svoje analize članovi communityja pišu o svim nogometnim i ponekim sportskim aktualnostima, uz kritički osvrt i jedinstveni pogled na događanja. Ostale poglede na ovu temu pročitajte OVDJE.

U svojoj je sjajnoj analizi psellus, analitičar s portala Tribina.hr, objasnio kako je sve pošlo po zlu u Barceloni, što bi trebali napraviti u budućnosti, te zašto Tata Martino nije niti izbliza glavni krivac:

'Martinova Barcelona igra drugačije od Pepove, no pogledajmo glavne razlike i pokušajmo naći razloge za njih. Intenzitet presinga već godinama opada, što ne treba nikog čuditi. Igrači stare, a i godinama su u ritmu od 60+ utakmica godišnje. O tome što to znači se možete informirati ovdje. Jednostavno, osnovica momčadi više ne može držati istu razinu kao prije nekoliko godina. Nedostatak presinga za sobom povlači mnoge druge stvari. Igrači su udaljeniji jedan od drugog zbog čega je teže igrati stilom niza kratkih pasova kroz sredinu i brzog kretanja te izmjena pozicija i rotacija u trokutu.

Posljedično, Barcelona može manje, barem efikasno, igrati kroz sredinu i više se igra po bokovima, a kad je lopta već tamo, češće ćemo vidjeti ubacivanja. S time postoje dva problema; 1. da se radi o manje učinkovitom načinu igre od onoga koji su prije prakticirali, 2. da Barcelona zbog fizičkih karakteristika svojih igrača nije sposobna optimalno koristiti tu strategiju. Gdje smo prije vidjeli niz brzih dodavanja i kretnji koje su mogle stvoriti priliku, danas imamo više sporog kruženja loptom. I to je razumljivo, momčad koja ima više loptu u nogama se manje umara i smanjuje rizik da dobije gol, ali je njena učinkovitost kao ofenzivne opcije pala.

Dodatni problem je što tako lopte manje idu preko Messija, igrača koji je godinama u punom pogonu, što ga je koštalo zdravlja, kao i po svemu sudeći opuštenija disciplina nakon odlaska Guardiole, koji se tako može manje nametnuti i raditi ono što radi najbolje. No, za ništa od toga se ne može, barem ne u velikoj mjeri, kriviti Martina. Te promjene su očekivana posljedica neizbježnog fizičkog pada momčadi i prilagodbe na nove mogućnosti. Naznake takvih promjena su bile vidljive i ranije, pod Vilanovom (koji je trener iz kluba), i vjerojatno su neizbježne.

Top 10 trenera (indeks snage - Tribina.hr)


Martino je dobio nezahvalan posao upravljanja padom, i ako ništa drugo, ne radi to pretjerano loše. Neki klubovi su kroz povijest to radili uspješnije, npr. Milan u prijelazu iz Sacchijeve u Capellovu eru, ali je ta momčad mogla igrati na više načina od današnje Barcelone i bila prilagodljivija. Barcelona može ili ići u detaljnu rekonstrukciju momčadi ovo ljeto (ako FIFA dopusti), ili pokušati što dulje izgurati sa sadašnjim kadrom, ali u tom bi im slučaju najviše odgovarao trener koji je pragmatičan i potpuno svjestan ograničenja svoje momčadi. Barcelona je i danas dobra momčad, ali ti igrači nisu vise sposobni konstantno igrati na nivou na kojem su bili prije par godina.

Po svemu sudeći, u Barceloni nisu pravovremeno razmišljali o tom problemu i to se najviše vidi po obrani. Opcija s Mascheranom kao stoperom nije loša, ali ona funkcionira samo pod određenim uvjetima. Uz presing kakav su prije igrali, obrana je vrlo rijetko bila pod direktnim pritiskom i vezni igrač u njoj je imao smisla i mogao pridonijeti bržoj distribuciji lopte i početku novog napada.

Barcin problem

Gdje smo prije vidjeli niz brzih dodavanja i kretnji koje su mogle stvoriti priliku, danas imamo više sporog kruženja loptom. I to je razumljivo, momčad koja ima više loptu u nogama se manje umara i smanjuje rizik da dobije gol, ali je njena učinkovitost kao ofenzivne opcije pala.

Dodatni problem je što tako lopte manje idu preko Messija, igrača koji je godinama u punom pogonu, što ga je koštalo zdravlja, kao i po svemu sudeći opuštenija disciplina nakon odlaska Guardiole

Danas se znaju naći pod daleko većim pritiskom i vrlo im je bitno da su im stoperi igrači koji mogu odraditi klasični stoperski dio posla i vjerojatno stajati bliže svome golu.

Ako se u Barceloni odluče za pragmatičan pristup, dovođenje novih obrambenih igrača i konzervativnije igranje obrane je očit izbor. Također bi trebalo razmisliti o pravom napadaču. Lažna devetka je strahovito efikasan princip no ovisi o sposobnosti drugih igrača da brzo uđu u prostor koji se tako otvara. Ako oni to više ne mogu, gube se sve prednosti, a momčad ostaje s igračima udaljenijima od protivničkog gola.

Klasični napadač bi mogao i bolje koristiti ubacivanja koja sve češće vidimo u igri Barcelone. To bi naravno otvorilo pitanje što točno napraviti s Messijem i treba li ga prodati ili ne, što će se vjerojatno nametnuti kao jedno od glavnih pitanja prilikom odlučivanja o rekonstrukciji ili izvlačenju maksimuma iz sadašnje garniture. Ostao Martino ili otišao, ja ne vidim što je mogao posebno drugačije napraviti… Uprava je ta koja nije reagirala na vrijeme…'