PADAO BRZINOM OD 600 KM/H

Otišao u svemir i skočio na glavu sa 22 km visine!

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U misiji Red Bull Stratos uspješno je izveden prvi let kapsule s ljudskom posadom. Felix Baumgartner sigurno se spustio na zemlju iskočivši iz kapsule na visini od oko 21,800 metara iznad Roswella u saveznoj američkoj državi New Mexico

Od polijetanja kapsule iz Roswella do spuštanja Felixa Baumgartnera na zemlju prošlo je sat i 40 minuta. Kapsula je bila pričvršćena za nešto više od 50 metara visok balon od helija.

Cilj je ovoga leta bio po prvi puta izvršiti testiranja u stvarnim uvjetima pa se kapsula s Felixom Baumgartnerom popela se iznad takozvane Armstrongove linije. Radi se o nadmorskoj visini na kojoj je atmosferski tlak toliko nizak da voda vrije na 37 stupnjeva Celzijevih tj. na uobičajenoj temperaturi ljudskoga tijela. Temperatura izvan kapsule na ovoj je visini oko -60° C, a bez svemirskoga odijela čovjek u ovim uvjetima ne bi mogao preživjeti.

Da uopće dođe do Armstrongove linije, Baumgartner je morao proći još jednu pogibeljnu zonu, onu na samome početku uspona, u prvih tristotinjak metara, jer kada bi ovdje nešto pošlo po zlu, Felix ne bi imao dovoljno vremena za izlazak iz kapsule ili otvaranje padobrana.

Uspon i izlazak iz kapsule tekli su prema planu, a Felix je nakon skoka natrag prema zemlji padao brzinom od oko 587 km/h.

'Osjećao sam ekstremnu hladnoću i nisam mogao pomaknuti ruke. Na tom će aspektu još morati poraditi', rekao je nakon slijetanja u američki Roswell Austrijanac te dodao da se još mora priviknuti na enormne dimenzije kojima prkosi.

Red Bull

Red Bull

Izvor: Promo fotografije / Autor: Red Bull

Također se, izjavio je, mora naviknuti na nevjerojatne dimenzije svemira, jer nakon što je neko vrijeme padao prema zemlji, htio je otvoriti padobran, no tada je shvatio da se još uvijek nalazi na visini većoj od 15.000 metara iznad zemlje.

'Padao sam brzinom od oko 600 kilometara na sat i činilo mi se da je vrijeme za otvaranje padobrana. No još sam uvijek bio 14 kilometara iznad zemlje. Pričekao sam još malo i sve je ispalo idealno', kaže Baumgartner.

Iako je ovo bio samo probni skok, Baumgartner je već ušao u povijest kao treća osoba koja je skočila s ove visine i preživjela. Prije njega to su 1960-ih godina uspjeli Rus Eugene Andrejev i Felixov mentor Joseph Kittinger

Test u Roswellu pokazao je da i kapsula i divovski stratosferski balon funkcioniraju točno onako kao je planirano. Balon koji je rano ujutro, prije Felixova skoka, napunjen helijem, nakon njegova je skoka daljinskim upravljanjem ispuhan, točno prema planu. Kapsula je uz pomoć eksploziva odvojena od balona, a zatim se uz pomoć padobrana neoštećena spustila natrag na zemlju.

Sljedeći je korak još jedan probni skok s veće visine, a zatim slijedi ono što svi nestrpljivo iščekujemo – Felix Baumgartner će se balonom popeti u stratosferu te iskočiti na visini od 36.576 metara i padati slobodnim padom te prvi u povijesti vlastitim tijelom probiti zvučni zid prikupljajući pritom vrijedne znanstvene podatke koji će, prije svega, doprinijeti novim medicinskim dostignućima.

Baumgartner se u kapsuli odvezao na visinu od 21.800 metara i bacio u ponor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi