SKOKOVI S DIZALICE

Orlando oduševio Rotterdam, na redu je - Dubrovnik

21.06.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Tri tjedna prije natjecanja na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, u nizozemskom Rotterdamu skakalo se sa stare dizalice. Orlando Duque, deveterostruki svjetski prvak, bio je (opet) najbolji

U zemlji bez ijedne stijene, stara dizalica čini čuda. Baš ta riječ, čudo, može oslikati roterdamski nastup dvanaestorice članova najjače svjetske lige skakača sa stijena. Između dviju prirodnih lokacija – francuskog La Rochellea 8. svibnja i Dubrovnika 11. srpnja - Red Bull Cliff Diving serija svratila je do stare luke modernog industrijskog grada na Sjevernom moru.

Ti hrabri letači jednostavno žive za trenutak na rubu, za novi izazov, za tri akrobatske sekunde i poigravanje s prirodnim silama

I nije im smetao jak vjetar ni prolazni pljuskovi; ti hrabri letači ionako jednostavno žive za trenutak na rubu, za novi izazov, za te tri akrobatske sekunde, za poigravanje s prirodnim silama. I opet su bili su na visini zadatka. Bez obzira na to što je 'ponor' bio zelenkasto-smeđe, a ne mornarsko plave boje.

Trijumfirao je iskusni 34-ogodišnji Orlando Duque. Lokacija i uvjeti zasigurno su najviše išli 'niz dlaku' prvoj zvijezdi ovog sporta, jer Kolumbijac je 'doktor' za izlete u nepoznato. Osvetio se, usput, Andreju Ignjatenku, neočekivanom pobjedniku premijernog natjecanja, a treće je mjesto iz Francuske ponovio Gary Hunt. Mladi Britanac, jer za 'Cliff Diving' 25 je godina malo, prijavio je teže skokove od Ukrajinca, no slabim je nastupom u prvoj seriji izgubio izglede za sam vrh.

Nakon drugog od osam obračuna za naslov prvaka, Duque i Ignjatenko u Hrvatsku će se uputiti s istim brojem bodova u ukupnom poretku, 36, deset više od Hunta.

I skakači jedva čekaju Dubrovnik i pravo ljeto. Jadransko će ih more toplo dočekati, za razliku od hladnog skakačkog proljeća na europskom sjeveru (16 i 18 stupnjeva, temperatura vode na prva dva natjecanja). Tvrđava Lovrijenac nadahnjujuća je lokacija, grad je velika 'draguljarnica', uostalom i sjećanja iz 2000. godine, onima koji su tada skakali, su lijepa.

Te subote, 11. srpnja, svi su znatiželjnici dobrodošli, ulaznice ne postoje, adrenalinski zov ne poznaje granice. Odskočište na Red Bull Cliff Divingu postavljeno je visoko, 26 metara iznad površine, a i razina natjecanja sve je viša - ni deveterostruki svjetski prvak Orlando Duque više ne može pobijediti ako nema savršeni dan. Ovaj je, ipak, bio takav. Idealan samo za njega. Dubrovnik će, pak, biti 'ljepotica sezone' za sve.

RED BULL CLIFF DIVING SERIES 2009 (Rotterdam) - rezultati:
1.Orlando Duque (Kolumbija)335,65 bodova
2.Andrej Ignjatenko (Ukrajina)300,20 bodova
3.Gary Hunt (Velika Britanija)287,95 bodova