NOGOMETNI SINDIKAT:

'Opasno je ostaviti narodu da radi ono što bi trebale institucije!'

25.11.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Povodom kaosa koji je zavladao u hrvatskom nogometu javila se i udruga 'Nogometni sindikat' koja od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta traži da prestane zanemarivati probleme unutar svoje dileme, a čelnike HNS-a moli da se konačno otvore za dijalog

Udruga 'Nogometni sindikat' bori se za prava domaćih profesionalnih nogometaša, a nakon kaosa koji je izazvao neodigrani derbi Dinama i Hajduka odlučila je iskoristiti priliku da, između ostalog, ukaže i na probleme s kojima se sami igrači moraju nositi. Priopćenje donosimo u cjelosti:

'Poštovani,

hrvatski nogomet proživljava najteže trenutke od svoga osnutka što potvrđuje i nedavni razvoj događaja koji je kulminirao ne odigravanjem utakmice između Dinama i Hajduka.

Potaknuti izjavom Ministra znanosti obrazovanja i SPORTA u kojoj se u pita: „Je li profesionalni sport domena Ministarstva znanosti, obrazovanja i SPORTA?“ te njegovom konstatacijom kako su za profesionalni sport nadležni Ministarstvo financija te organi javnog reda i mira, primorani smo očitovati se. Sve što se upravo događa posljedica je sustavnog zanemarivanja problema, kontinuiranog prebacivanja odgovornosti te na koncu ne poduzimanja nužnih mjera. Upravo je to ono što je ministar prezentirao.

Prebacivanjem odgovornosti potiče se nepravda, a inertnim pristupom koji ide za tim da se stvari riješe same od sebe stvaraju se uvjeti za kaos. Vidimo da je prilično opasno ostaviti narodu da radi ono što trebaju činiti državne institucije. Takvo stanje vodi u dodatne podjele i stvara potencijalno pogibeljne situacije.

Podsjećamo ministra kako 59 nogometaša ima blokirane račune zbog neprihvatljivog statusa samostalne djelatnosti. Status samostalne djelatnosti znači kako je profesionalni sportaš svoje obveze prema državi u vidu poreza te plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje dužan plaćati pravovremeno. Realnost je da mnogi nogometaši igraju, a ne primaju naknadu te nemaju mogućnosti redovito podmirivati svoje obveze prema državi. Tada ulaze u dužnički začarani krug jer im država na dugove obračunava kamate od 15%.

Napominjemo da status samostalnog djelatnika sportaši imaju još samo u Sloveniji i Slovačkoj. Promjenom Zakona o sportu te reguliranjem statusa sportaša kao radnika, kako je to naime u svim ostalim zemljama Europe, spriječili bismo osobne bankrote onih sportaša koji zbog neodgovornog poslovanja klubova imaju blokirane račune. Podsjećamo ministra kako je Zakon o sportu (koji je trebao regulirati status sportaša) trebao biti u javnoj raspravi 1.9. 2014. Podsjećamo ministra kako su pod njegovom nadležnošću i vođenje Registra profesionalnih sportskih klubova, imenovanje Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove, nadziranje zakonitosti rada pravnih osoba iz sustava sporta te da mu profesionalni sportski klubovi dostavljaju revizorska izvješća. Sa navedenim instrumentima itekako se može urediti postojeće stanje.

Iz vlastitog iskustva znamo kako HNS nije otvoren za dijalog. Ovim putem pozivamo čelnike HNS-a da se otvore prema pronalaženju najboljeg rješenja koje bi vodilo k ozdravljenju hrvatskog nogometa. Gospodo iz HNS-a, vaša je uloga služiti nogometu na dobrobit svih, a ne može se reći da ste to do sada činili.'