FIFA_SP_2018.svg

došlo je vrijeme

Okršaj s Danskom prilika za rušenje najružnije tradicije ove hrvatske generacije!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 27.06.2018 16:13
  • Objavljeno 27.06.2018 u 16:13
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija otkad ju predvode Luka Modrić i Ivan Rakitić nikad nije pobijedila niti jednu nokaut utakmicu na velikim natjecanjima, a okršaj s Danskom bit će prilika da se prekine ta ružna tradicija...

Zlatna generacija hrvatskog nogometa u Rusiji je odradila najbolju grupnu fazu na nekom velikom natjecanju u povijesti reprezentacije, ali Zlatko Dalić ima pravo kad je rekao kako je nedjelja 'dan istine'.

  • +37
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Island Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Naime, otkad su u izabranoj vrsti Luka Modrić i Ivan Rakitić naša reprezentacija nikad nije pobijedila niti jednu nokaut utakmicu na svjetskim ili europskim prvenstvima.

Najbliže je bila na Euru 2008. godine, ali je Turska u četvrtfinalu izjednačujućim golom u sudačkoj nadoknadi produžetka i boljim izvođenjem penala šokirala Hrvatsku. Na SP u Južnoj Africi naši se nisu plasirali, ispali su u grupi u Poljskoj dvije godine kasnije pa i u Brazilu, da bi na Euru 2016. godine u Francuskoj izgledali dobro, no u osmini finala u produžetku ih je zaustavio Portugal.

Pomalo nevjerojatno zvuči da je hrvatska reprezentacija koja je uvijek u svjetskom vrhu svoje jedine pobjede u nokaut fazi nekog velikog natjecanja ostvarila 1998. godine kada su pale Rumunjska i Njemačka, a u borbi za treće mjesto i Nizozemska. Prije i poslije igrali su naši još u tri navrata takve dvoboje i sve ih izgubili.

Dvadeset godina kasnije imamo momčad koja se čini zrela prekinuti ovu ružnu tradiciju, a dvoboj s Danskom u Nižnji Novgorodu pokazat će je li zaista tako...