nedodirljivi francuz

Ogier po šesti put zaredom postao WRC prvak, samo je Loeb uspješniji od njega

18.11.2018 u 13:24

Bionic
Reading

Francuz Sebastien Ogier (Ford) i šestu sezonu zaredom osvaja naslov svjetskog prvaka u reliju.

Ogier je na zadnjem reliju sezonu, Australskom reliju, osvojio peto mjesto što mu je bilo dovoljno s ukupno 219 bodova bude bolji od Belgijanca Thierryja Neuvilla (Hyundai), koji se u Australiji zaletio u drvo i izgubio šansu za naslov te je drugi s 201 bodom. Ogier je dominantan u svijetu relija od 2013. godine, a na vječnoj listi prvaka sada je na drugoj poziciji. Više naslova, i to devet, ima njegov sunarodnjak Sebastien Loeb, a po četiri naslova imaju Finci Juha Kankkunen i Tommi Mäkinen.

"Ovo je bila vrlo naporna i dramatična sezone, koja je za mene završila sjajno. Ipak priznajem, kada sam saznao da je Neuville odustao, neke sam etape odvozio ko moja stara mama", kazao je Ogier.

Na reliju u Australiji je slavio Finac Jari-Matti Latvala (Toyota), Novozelanđamin Hayden Paddon je drugi s zaostatkom od 32.5 sekundi, dok je treći bio Norvežanin Mads Ostberg. Ogier je s dvije minute zaostatka stogao na cilj, ali je sačuvao naslov jer je Neuville, koji je čak i vodio u utrci, izletio sa staze i odustao. Teoretske šanse za naslov imao je i Estonac Ott Tanak, ali je završio kao treći ukupno.