ODLUKA ORGANIZATORA

Odgodom se pokušava spasiti Snježna kraljica!

26.12.2015 u 19:14

Bionic
Reading

Ženski slalom na Sljemenu odgođen je za 5. siječnja, no komisija Međunarodnog skijaškog saveza nije još donijela konačnu odluku o održavanju Snježne kraljice već ju je prolongirala za dva dana

Emmanuel Couder, direktor muškog FIS Svjetskog kupa i koordinator FIS Svjetskog kupa na Sljemenu je nakon pregleda staze i uvida u prognoze rekao:

'Skijanje je sport u kojem uvelike ovisimo o vremenu. Organizatori i svi djelatnici zaduženi za pripremu Crvenog spusta sa svoje su strane napravili sve što je bilo moguće i sada nam ne preostaje nego čekati potvrdu da najavljeno zahlađenje zaista dolazi. Konačnu odluku FIS će donijeti u ponedjeljak 28. prosinca. Dokazali ste prošle, ali i u proteklih jedanaest godina da sa sigurnim minus temperaturama možete obaviti posao pripreme staze u vrlo kratkom roku i na najbolji mogući način te se nadamo da će vam i ove godine vrijeme to omogućiti.'

Organizatori i predstavnici Skijališta Sljeme su najavili da sa zasnježivanjem planiraju započeti čim se prema očekivanju u utorak 29. prosinca navečer temperatura spusti u minus te će 34 snježna topa raditi punom snagom do prvih dana nove godine, odnosno dok se ne naprave dovoljne količine snijega. Nakon toga slijedi razguravanje snijega, polijevanje vodom i postavljanje ciljne arene i mreža. Za zasnježivanje će biti potrebno 12.000 m3 vode, odnosno kapacitet tri akumulacijska jezera, koji će se osigurati punjenjem jezera cjevovodom, a dodatno i dovozom cisternama. Prema temperaturama koje se prognoziraju u 72 sata može biti proizvedeno oko 24.000 m3 snijega, a minimalna potrebna količina snijega za održavanje utrke je 12.000 m3 te bi, ukoliko se obistine prognoze i dođe dovoljno jaki minus, trebalo biti moguće proizvesti dovoljne količine snijega i kvalitetno pripremiti stazu.

Ženska slalomska utrka Vip Snježne kraljice po novome je na rasporedu u utorak, 5. siječnja, s početkom prve vožnje u 10.00 sati, druge vožnje u 13.00 sati, a nakon koje u 16.30 sati slijedi humanitarna utrka skijaških legendi. Muška je utrka i dalje prema planu u srijedu, 6. siječnja - prva vožnja u 15.30 i druga u 19.05 sati.