BOLNA STATISTIKA

Od Francuza smo previše puta dobili po nosu

23.01.2013 u 16:09

Bionic
Reading

Francuska rukometna reprezentacija posljednjih desetak godina puno je puta bila kobna za hrvatske ambicije. Naši rukometaši osvajali su brojna odličja, ali da nije bilo 'galskih pijetlova', bilo bi i više zlata

Otkad je hrvatske samostalnosti, s Francuskom smo se na velikim natjecanjima susreli čak 17 puta. 'Galski pijetlovi' bili su bolji u deset utakmica, hrvatski rukometaši su stigli do šest pobjeda, a jednom je završilo neodlučeno.

Puno bolnija statistika je ona kada su susreti o nečemu odlučivali, odnosno kada nije bilo riječ o okršajima u skupini, nego u nokaut fazi, kada više nije bilo popravka.

Sva tri finala s Francuskom smo izgubili (SP 1995. i 2009. te EP 2010.), a i u polufinalu smo na negativnom omjeru od dvije pobjede i tri poraza. Imali smo i jedan četvrtfinalni sraz, a taj je otišao na njihovu stranu.

Posljednje utakmice dogodile su se u 2012. Na Europskom prvenstvu u Srbiji smo ih razbili u skupini drugog kruga 29:22, ali su nam se Francuzi osvetili u polufinalu Olimpijskih igara u Londonu 25:21.

Bio je to novi bolan poraz od velikog suparnika pa je možda stiglo vrijeme za naplatu dugova. A to već jako dugo čekamo.

Naša zadnja pobjeda protiv Francuza