USPON ZAGREPČANINA

Od Borne Ćorića se u ovoj sezoni očekuju velike stvari!

05.01.2015 u 10:25

Bionic
Reading

Nakon što praktički cijeli niz godina mladi nadolazeći igrači nisu uspijevali pružiti pravi otpor igračima iz vrha prošle godine se konačno dogodio zaokret po tom pitanju. U prvom dijelu godine ukazao se Kyrgios koji je ostvario odličan rezultata u Wimbledonu, da bi potom u drugom dijelu sezone pažnju na sebe skrenuo i Hrvat Ćorić.

Tada 17-godišnji Zagrepčanin nije "pao s neba" i kroz praktički cijelu juniorsku karijeru je ukazivao na svoj talent, no ovakav iskorak u jednoj sezone je ipak malo tko očekivao.

No krenimo redom, prvo se Borna morao dokazati na futuresima, što je i učinio da bi potom polako hvatao priključak i sa challengerima. U tom prvom dijelu godine pomogla mu je senzacionalna pobjeda nad Janowiczem u Davis cup okršaju sa Poljskom, no ona se pomalo ohladila, a nakon zemljanih challengera i nekih travnatih izazova ipak se nije dalo naslutiti da će biti glavna teniska priča finiša sezone.

No na ATP-u u Umagu za koji je primio pozivnicu učinio je novi veliki iskorak (četvrtfinale u kojem je namučio Fogninia), a potom je uslijedio i Us Open na kojem je učinio nove velike stvari. Postao je prvi juniorski pobjednik koji je potom prošao kvalifikacije, no na tome se nije zaustavio pošto je nakon toga iznimnom lakoćom eliminirao Rosola. Taj rezultat mu je dao novi "vjetar u krila" i uslijedilo je nekoliko odličnih betonskih challengera koji su kulminirali nastupom na ATP-u u Baselu.

Iako je prethodno imao neke fizičke probleme i na turnir je došao bez trenera (odlučio prekinuti suradnju) mladi Borna je još jednom pokazao o kolikom se potencijalu radi. Pobjede nad Gulbisom i posebno Nadalom odjeknule su svjetskim medijima i nova teniska zvijezda je rođena.


Do kraja godine Borna ipak nije uspio zadržati Top 100 poziciju, no očito je samo pitanje vremena kad će ponovno uhvatiti tu poziciju i očito se u njoj zadržati jako dugo. Sada je pod palicom trenera Krajana i ova sezona će svakako dati odgovore na brojna pitanja koja se trenutno nameću. Pripreme za sezonu proveli su na nekoliko lokacija, od kojih je ona završna bila u Dubaiju gdje je i trenirao sa Đokovićem.

'Veliko hvala Novaku i njegovom timu, bilo je sjajno. Sutra krećem za Chennai gdje me čeka prvi ovogodišnji izazov', Bornine su završne riječi iz Dubaia, a s novinarima se susreo odmah i po dolasku u Indiju

'Put je bio naporan, želim se odmoriti i osvježiti da budem spreman za prvo kolo. Ovdje je vrućina jako velika, no večeri je lijepo igrati. Tereni nisu prebrzi i to mi odgovara', zaključio je Borna koji je za kraj dodao da mu je ovogodišnji cilj ulazak među 50 najboljih

Iako nema previše iskustva sa igračima iz najboljih 100 prvo kolo ga je ovdje spojilo sa jednim s kojim se imao priliku susresti, Robinom Hasseom. Zbilo se to potkraj prošle godine u sklopu Davis Cup okršaja koji se igrao u dvorani u Nizozemskoj na zemlji. Prilično uvjerljivu pobjedu odnio je tada Hasse koji je još jednom potvrdio da u tom natjecanju redovito daje svoje najbolje, dok je Ćorić svoju šansu prokockao u prvom setu.

Što se tiče sezone iza Hassea on u njoj nema previše razloga za zadovoljstvo pošto je ostvario gotovo upola manje ATP pobjeda (28/15) pa i ne čudi da je izgubio gotovo 40 pozicija. Od boljih rezultat valja spomenuti tek dva polufinala na zemlji koja se nekako sve više potvrđuje kao njegova omiljena podloga.

- Prošla godina iskreno nije bila najbolja čemu je jedan od razloga i ozljeda koja me zadesila odmah po odlasku u Južnu Ameriku. Fizički problemi pratili su me i u nastavku sezone te sam se na kraju odlučio za neke promjene. Odsad radim sa De Jongom s kojim sa na prvu kliknuo i odmah prepoznajem napredak - riječi su otprije dva tjedna trenutno još uvijek najboljeg Nizozemca u intervju koji je dao za lokalne novine

Na ovom turniru Hassea smo dosad vidjeli u četiri navrata i nije prolazio loše. U prvom kolu nije poražen ni jednom, dok pamti i dva četvrtfinala. Ćorić mu je usprkos silnom talentu ipak izazov po mjeri i prema svemu sudeći mogli bismo vidjeti zanimljiv sraz u kojem će Hrvat tražiti revanš. Iz prethodnog dvoboja je zasigurno dosta naučio o današnjem protivniku i tu leži određena opasnost za Nizozemca.
Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje