TOPLINSKI UDAR

Novinar tportala u Sočiju: Otapanje snijega stvara kaos!

  • +18

ZOI 2014. Soči - Ivica Kostelić i Natko Zrnčić-Dim u superkombinaciji

Izvor: Reuters / Autor: Ruben Sprich

Bionic
Reading

Čini se da se počinje ostvarivati upozorenje 'logičara' koji su tvrdili da od svih snijegom prekrivenih mjesta u Rusiji baš subtropski Soči nije lokacija za održavanje zimskih Igara. U samom gradu prži sunce, toliko da neki hodaju u kratkim rukavima, a u planinama Krasne Poljane temperatura je nakon prvog dijela muške skijaške kombinacije dobrano viša od 10 stupnjeva Celzijusa

U poznatoj komediji 'Ledena staza', napravljenoj po istinitoj priči, neiskusna bob ekipa iz Jamajke dolazi u kanadski Calgary te već na izlasku iz aerodroma biva šokirana nepodnošljivom hladnoćom i - snijegom. U Sočiju je priča obrnuta: Jamajčani mogu hodati i u majicama s kratkim rukavima, a u šoku su svi oni koji su u najjužniji grad-domaćin u povijesti Zimskih olimpijskih igara došli u bundama i gojzericama.

Pritom bi 'bogovi Olimpa' u nastavku mogli organizatorima poslati još gore (ne)zimske uvjete: meteorološka prognoza za Krasnu Poljanu za subotu je - 16 stupnjeva Celzijusa!

Otapanje snijega stvorilo je rezultatsko-psihološki kaos u muškoj kombinaciji, a jedan od onih koji se ponajbolje snašao je Ivica Kostelić. Spustaški dio završio je sedmi, s time da nijedan slalomaš nije bio bolji od njega. Hrvatski šampion u prilici je za novu senzaciju.

Sunčanje u Sočiju postalo je dosta popularno

No zato su neki drugi velikani daleko od dobre volje. Velemajstor spusta, Norvežanin Aksel Lund Svindal, završio je šesti, samo 23 stotinke ispred Kostelića.

'Snijeg se promijenio. Nezadovoljan sam svojim vremenom i pomalo ljut', izjavio je Svindal, kako prenosi ruski Sport Ekspress.

Bojazan da će topljenje snijega izazvati 'nepravedne uvjete' u korist slalomaša jučer je izrazio i Amerikanac Bode Miller, koji je na treningu spusta bio treći, a sada je dvanaesti. Još jedan veliki favorit kombinacije, Amerikanac Ted Ligety, tek je 18. sa skoro dvije sekunde zaostatka za vodećim, Norvežaninom Kjetilom Jansurdom

U 12,30 sati na rasporedu je slalom u kojem će se dijeliti medalje. Tekstualni prijenos pratite na tportalu