PRIZNANJE LEGENDAMA

Novi velikani u Kući slave splitskog sporta

12.12.2009 u 14:32

Bionic
Reading

U Kuću slave splitskog sporta na Gripama primljena još četiri sportaša, tenisač Nikola Pilić, košarkaš Damir Šolman, nogometni trener Tomislav Ivić i rukometašica Dragica Palaversa-Mijač

Najuspješniji i najtrofejniji trener Hajduka i Hrvatske, osoba koja u svojoj trenerskoj karijeri ima niz priznanja i trofeja, Tomislav Ivić (76), u vrlo je emotivnom govoru svima zahvalio 'što su ga izabrali zbog čega je ponosan i privilegiran da će dio njegova sportskog truda živjeti u Kući slave splitskog sporta zajedno sa ostalim sportskim veličinama'.

Zbog ozljede koljena na današnjem primanju u Kuću slave splitskog sporta nije se pojavila 70-godišnja legenda tenisa, finalist Roland Garrosa 1973. godine, polufinalist Wimbeldona 1967. godine i reprezentativac bivše države Nikola Pilić.

'Slava je poprilično imaginarna, ali i stvar ukusa, ovisno kako je tko prihvati. Zadovoljan sam jer je u ovom društvu stvarno biti dobra stvar', kazao je Damir Šolman (62) brojnim okupljenim sportskim djelatnicima i građanima. Ta nekadašnja košarkaška legenda iz Zagreba je 1967. godine došao igrati za KK Jugoplastiku, a proglašen je i najboljim košarkašem bivše Jugoslavije 1972. godine. Imao je 226 nastupa, zabio 1785 koševa i bio sudionik olimpijskih igara. Osim tog priznanja Šolman je proglašen i najboljim strijelcem savezne lige 1973. godine, a četiri je puta bio reprezentativac Europe.

Titulu prve dame splitskog rukometa u Kući slave splitskog sporta dobila je Dragica Palaversa-Mijač (56) nekadašnja reprezentativka Jugoslavije koja je ostvarila 145 nastupa i imala 650 pogodaka. Bila je sudionica četiriju svjetskih prvenstava: 1971. godine (Nizozemska), 1973. godine (Jugoslavija), 1975. godine (SSSR) i 1978. godine (Čehoslovačka).

'Svima hvala, vrijedilo je truda', kratka je bila u svom obraćanju više puta proglašavana najbolja rukometašica Jugoslavije.

Do sada su u Kuću slave splitskog sporta primljena 23 velikana od 2007. godine kada je utemeljena ova jedinstvena institucija u Hrvatskoj i to kao preteča budućeg Muzeja sporta grada Splita. Kako se moglo čuti Split je dao 161 olimpijca, 60 splitskih sportaša su nositelji olimpijskih medalja, a njih 14 ima dvostruke medalje.