Rekordan fond

Novi prvak Europe zaradio je pravo bogatstvo; Talijani uzeli sve novčane nagrade koje su mogli i dobro napunili blagajnu svojeg saveza

  • S.K.
  • Zadnja izmjena 12.07.2021 09:26
  • Objavljeno 12.07.2021 u 08:43
Bionic
Reading

Italija je zaradila maksimalan iznos namijenjen prvacima Europe u nikad bogatijem nagradnom fondu

Italija je boljim izvođenjem jedanaesteraca u finalu Eura 2020 protiv Engleske postala novi prvak Europe. Ovo im je uspjelo drugi put u povijesti, a kući su se, osim s peharom, vratili s punom vrećom novca.

  • +9
Italija - prvak Europe Izvor: EPA / Autor: Frank Augstein / POOL

Uefa je za ovaj Euro smanjila nagradni fond s predviđenih 371 na 331 milijun eura, ali i dalje je to najveći fond nagrada u povijesti. Do sada se najviše dijelilo u Francuskoj 2016. godine, kada je 16 ekipa podijelilo 301 milijun eura. Italija je ponijela kući maksimalan iznos koji je prvak mogao zaraditi, a to je 28,25 milijuna eura.

Sam plasman na Euro svakom je sudioniku donio 9,25 milijuna eura, a svaka pobjeda u skupini vrijedila je po milijun eura dok je remi vrijedio pola milijuna. Talijani su u skupini pobijedili Tursku 3:0, Švicarsku 3:0 i Wales 1:0 te tako iz grupe ponijeli maksimalan broj bodova, ali i novčanih nagrada.

Plasman u osminu finala donio im je dodatnih 1,5 milijuna eura, četvrtfinale novih 2,5 milijuna eura, a polufinale četiri milijuna eura. Pobjeda nad Engleskom u finalu donijela im je naslov prvaka i novih osam milijuna eura.

  • +30
Slavlje diljem Italije nakon osvojenog naslova europskog prvaka Izvor: EPA / Autor: TINO ROMANO