VELIKAN MEĐU MALIMA

Novi klub Srđana Lakića pravi je hit

16.01.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Dok se hrvatski prvoligaši pripremaju za proljetni dio sezone, u ligama 'petice', izuzev Njemačke u kojoj se počinje ovog vikenda - pauza je već gotova. Dakle, ljubitelji nogometa nisu uskraćeni, pa smo vas na našem portalu Tribina.hr pitali koja 'mala' momčad igra najbolji nogomet u Europi? Evo razmišljanja korisnika pod imenom avlado

'Mala' ekipa iz Frankfurta u svojoj povijesti je nekoliko puta ispadala i ulazila u prvu ligu, ali isto tako su u svojoj povijesti igrali nekoliko puta i u europskim kupovima. Ulaskom ove godine u elitu njihov primarni cilj je bio ostanak u ligi i u budućnosti ga održati sve ostalo je uspjeh. U početak sezone ušli su u furioznom tempu padali su redom Leverkusen, HSV, Hoffenheim i prvim kolima držali prvo mjesto zajedno s Bayernom.

U 7. kolu došao je prvi poraz i tada se mislilo da je to sve od te ekipe, no kako je prvenstvo dalje odmicalo oni su i dalje igrali dobro i držali visoku poziciju na tablici i polusezonu završili na iznenađujuće dobrom četvrtom mjestu, dali će i drugi dio sezone biti na toj razini vidjet ćemo jer se uvijek kod malih momčadi pojavi , a često se i desi da padnu, ali ipak je jedno izvjesno da ne moraju brinuti o opstanku i primarni cilj je ostvaren. Momčad koja je treća po postignutim golovima odmah iza Bayerna i Dortmunda koja u sebi ima drugog strijelca lige i ekipa koja igra jako dopadljiv moderan nogomet.

Igraju u sustavu 4-2-3-1 i posebno mi se kod njih dopada transformacija iz faze obrane u napad koristeći kontre i polukontre iz kojih dosta lagano dolaze u šanse. U tim prvim kolima bih ih usporedio s Manchesterom, počinju igrati kada gube I u paklenom tempu preokreću rezultat u svoju korist , Dortmund je to jako dobro osjetio na svojoj koži kada su poslije vodstva od 2:0 mislili da je gotovo, međutim tako nije mislio Eintracht i u ubitačnom tempu stižu Dortmund koji je do kraja jedva izvukao živu glavu.

Top analize

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja! Ovog smo puta uzeli analizu korisnika avlado


Uz njihovog prvog strijelca Alexander Meiera , inače dvadesetdevetogodišnjaka za kojeg moram priznati nisam prije čuo i koji je najveći dio karijere proveo u HSV-u bez značajnijeg učinka, treba izdvojiti Stefana Aignera drugog strijelca, uz njega vezano ima možda jedna zanimljivost, došao je ovog ljeta za dva miliona iz 1860 Münchena, a na njegovo mjesto ta ekipa dovodi našega Tomasova. Japanac Inui je isto tako važan za tu ekipu na mjestu ljevokrilnog napadača i svakako treba izdvojiti lijevog defenzivca Sebastiana Junga koji je izuzetno prodoran i brz po toj lijevoj strani. U sredini ordinira Švicarac Pirmin Schwegler koji je ujedno i kapetan momčadi , u sredini je i mladi Sebastian Rode njihov najvredniji eksponat i za kojeg se u ovom trenutku otimaju Bayern i Dortmund.

Momčad Eintrachta ima i malih nedostataka , a jedno od njih je kvalitetan srednji napadač ili centarfor. Uz starosjedioca Matmoura ljetos je doveden iz Greuther Fürtha Olivier Occéano s impresivnom statistikom, međutim ni on ni Matmour nisu pokazali gotovo ništa i sve se više provlači ime našeg Lakića kao moguće zimsko pojačanje. Drugi problem je obrana koja prima jako puno golova čak 27. i sva je sreća ta je ta ekipa efikasna i ima dobre rezultate, pa se taj problem i ne osjeti.


Trener Veh to itekako dobro zna i dovodi iz Wolfsburga Marca Russa koji je nedavno izrazio želju za igranjem u hrvatskoj reprezentaciji , a i supruga mu je Hrvatica. Radi se o solidnom stoperu koji će nadam se donijeti nešto više sigurnosti. Najčešće su igrali Zambrano i Anderson, od kojih ovaj drugi i može dobiti prolaznu ocjenu, koristio je i Amedicka i Butshera koji se nisu pokazali pouzdanim,a Kempf i Duddu su još vrlo mladi.
Armin Veh je poznato njemačko trenersko ime i koji je u svojoj trenerskoj karijeri vodio nekoliko bundesligaša , stekao slavu osvojivši naslov prvaka sa ekipom Stuttgart, trener koji njeguje napadački nogomet i bazira igru na brze kontre. Sjećam se iz doba kada je bio trener Stuttgarta, slično su igrali kao danas Frankfurt, ali s mnogo kvalitetnijim kadrom.

Trener koji je malo samozatajan i ne voli se baš isticati kroz medije, uživa respekt među trenerskim imenima i voli izazove. To Eintrachtom zasad dobro radi, ali kao i svaka 'mala' ekipa i njoj vjerojatno slijedi osipanje, ako i dalje budu nastavili s dobrim igrama njihovi ponajbolji igrači neće ostati nezamijećeni od strane velikih klubova. Već je počelo s Rodeom, a poslije njega sigurno dolazi na red Jung i tako redom takva je sudbina svih malih klubova.

Vratimo se na početak analize kada sam rekao da i male ekipe igraju dobar nogomet i nadovezao bih se da novac ne igra presudnu ulogu kod tih ekipa, ali isto tako ne želim reći da nije važan. Moje je mišljenje da kod malih momčadi u nedostatku novca je važna strategija i dobar odabir igrača za malo novaca. Nikako se ne slažem da male momčadi u nedostatku kvaliteta moraju igrati ratnički nogomet, mada ima i toga I to je možda malo vise izraženije kod Engleskih momčadi kojih je sve manje, ali u biti to nije točno. Postavlja se vrlo lako pitanje, dali ekipa Malage izgleda ratnička, je li Swansea ratnička, je li Frankfurt ratnički, Nica, Rayo, Betis… Ja sam siguran da nisu.