Priča za film

Novak Đoković - najbolji tenisač svijeta i osporavani prvak koji je već sa sedam godina odlučio čime će se baviti, ali put do toga bio je itekako trnovit

05.07.2020 u 09:26

Bionic
Reading

Novak Đoković krenuo je od nule i uz veliko odricanje i borbu njega i njegove obitelji stigao do samog vrha svijeta. Ovo je njegova priča...

Novak Đoković došao je na naslovnice svih svjetskih medija nakon što je naglo otkazano finale Adria Toura u Zadru. Najbolji tenisač na svijetu htio je na prostoru bivše Jugoslavije, koroni usprkos, organizirati niz teniskih turnira i okupiti najbolje svjetske tenisače te cijelom svijetu pokazati da je sport jači od koronavirusa. Uz to, ovi turniri trebali su imati humanitarni karakter.

Ipak, bugarski tenisač Grigor Dimitrov zarazio se virusom, o čemu je šutio neko vrijeme. Dovoljno dugo da zarazi i druge koji se nikako nisu držali propisanih epidemioloških mjera. Među zaraženima su tako i Borna Ćorić i Goran Ivanišević, ali i Novak Đoković i njegova supruga Jelena. To žarište koronavirusa na zadarskom turniru pokrenulo je i lavinu negativnih komentara na račun srpskog tenisača.

Gotovo cijeli svijet okrenuo se protiv njega, kao da su ljudi jedva dočekali neki njegov kiks. No nije to prvi put da je Novak na meti kritičara. Kako bilo, voljeli ga ili ne, respekt za njegov sportski uspjeh mora postojati. Novak je krenuo s Balkana, apsolutno ni od čega, i došao na sam svjetski vrh.

  • +23
Novak Đoković Izvor: EPA / Autor: ROB PREZIOSO

Već je sa sedam godina znao što želi

Novak je rođen u Beogradu kao sin Crnogorca i Hrvatice. Otac Srđan je crnogorskog porijekla i taj dio obitelji Đoković potječe od obitelji Damjanović. Obitelj je dobila prezime Đoković po Novakovu pretku Đoki Damjanoviću, a koji se još 1730. godine preselio u Jasenovo Polje pokraj Nikšića.

Početkom 1951. Novakov djed Vladimir doselio se u Kosovsku Mitrovicu i 10 godina kasnije dobio sina Srđana. Đokovići su se 1981. godine preselili u Beograd, u kojem se šest godina kasnije rodio Novak. Njegova je majka Dijana (djevojačko prezime Žagar) Hrvatica čiji su otac Zdenko i majka Elizabeta bili vojni zdravstveni radnici koji su se iz Vinkovaca preselili u Beograd sredinom prošlog stoljeća jer je Dijanin otac kao oficir JNA dobio premještaj.

Đokovićevi roditelji vodili su pizzeriju i palačinkarnicu u sklopu teniskog kampa na Kopaoniku pa je mladi Novak već s četiri godine krenuo na tenis kod Jelene Genčić, a ona je ubrzo shvatila njegov potencijal i postala njegova osobna trenerica. Đoković je kasnije priznao da je već sa sedam godina znao da želi biti tenisač, a posebno ga je tenisu privukao Amerikanac Pete Sampras, čije mečeve tada nije propuštao.

Do vrha ga je vodila podrška roditelja

Danas je Novak svjetski broj jedan i jedan od najboljih tenisača u povijesti ovog sporta. Prestigao je Ivana Lendla na trećem mjestu vječne liste tenisača po broju tjedana na prvom mjestu - najbolji je tenisač čak 282 tjedna, a ispred njega su sada još samo Pete Sampras s 286 i Roger Federer s 310 tjedana na vrhu.

Đoković je dosad osvojio 79 titula, među kojima je 17 grand slam trofeja, pet pehara sa završnog turnira sezone i 34 titule ATP Masters 1000. Do 17. grand slama stigao je nakon što je osmi put u karijeri osvojio Australian Open pobjedom nad Dominicom Thiemom u veljači ove godine, poslije čega je ponovno preuzeo prvo mjesto na ATP-jevoj listi. Ispred njega po broju naslova samo su Roger Federer s 20 i Rafael Nadal s 19 osvojenih grand slamova.

'Čestitam Novaku na ovom odličnom uspjehu. Podigao je tenis na novu razinu i drago mi je da igram u ovom vremenu i da se mogu natjecati s ovim tenisačima', govorio je Thiem nakon tog meča, a Đoković mu je pak uzvratio komplimentima i pokazao da je pravi gospodin:

'Čestitam Dominicu na sjajnom turniru. Nije ti bilo suđeno danas, nisi imao sreće, ali bio si blizu pobjede. Imaš još puno vremena i siguran sam da ćeš osvojiti više od jednog grand slama u karijeri', rekao je Đoković.

Od svih naslova koje je osvojio u tenisu, najdraži mu je naravno onaj s reprezentacijom Srbije koja je osvojila premijerno izdanje ATP kupa. Novak i društvo pobijedili su Španjolsku 2:1, a upravo je Đokovićeva pobjeda nad Nadalom donijela prevagu.

'Sjećat ću se ovoga cijeli život. Ovo je jedan od najljepših trenutaka u karijeri. Imao sam sreću i blagoslovljen sam što imam divnu karijeru, ali igranje za reprezentaciju s prijateljima nešto je posebno. To se ne može ni s čime uspoređivati', nije skrivao oduševljenje popularni Nole.

Danas, kada je na vrhu, sve se čini jednostavnim i idiličnim, ali nije oduvijek bilo tako.

'Četiri puta bio je najbolji sportaš na svijetu, a to će teško nadmašiti netko s naših prostora. I to bez podrške, ali uz strahovitu žrtvu cijele naše obitelji, posebno Dijane i mene. Živjeli smo njegov život 15 godina kako bi danas bio što jest, najbolji na svijetu', rekao je Novakov otac Srđan u intervjuu za Večernji list u lipnju prošle godine.

Njegova majka se pak prisjetila teških trenutaka.

'Bilo je trenutaka kada smo mislili da nećemo moći sve to popratiti jer ako nemamo novca za Roland Garros ili Wimbledon, onda ne može ni ići. Bilo je dosta takvih situacija, ali smo se nekako snašli. To je bio jedini način da uspije. On to nije znao, a nije ni trebao znati. Nismo ga opterećivali niti mu govorili imamo li ili nemamo, za njega se moralo stvoriti', ispričala je Novakova majka pa dodala:

'Radila sam 17 godina u restoranu na planini Kopaonik po 10, 15 i više sati. Srđan je putovao s njim, a ja sam im slala sav novac koji bih zaradila. Vodili smo palačinkarnicu i pizzeriju. Sve sam radila, pekla palačinke, bila za šankom, radila pizze, sve sam naučila jer nisam mogla ovisiti o radniku koji bi preko noći pobjegao. Na kraju se isplatilo, no moglo je i drugačije završiti', prisjetila se Dijana Đoković.

Supruga Jelena iz njega izvlači ono najbolje

Prvu veliku titulu Novak je osvojio već 2001. godine. S 12 godina otišao je u München i upisao tenisku akademiju Nikole Pilića, a onda osvojio naslov prvaka Europe u singlu i parovima, i tako je sve krenulo. Do vrha svijeta ga je, osim roditelja i braće Marka i Đorđa, vodila supruga Jelena, s kojom ima sina Stefana (6) i kćerkicu Taru (3).

Novak i Jelena su jedan od svjetlijih primjera i kao par nisu nikada imali neke afere, niti se za njima povlače repovi. Đoković je s Jelenom Ristić bio dug niz godina u vezi, a od 2014. godine su u braku. Na svadbu na Svetom Stefanu u Crnoj Gori pozvani su brojni poznati sportaši, glumci, pjevači i ostale poznate ličnosti, a Đokovićevi su ih zamolili da umjesto poklona uplate donacije u Zakladu Novak Đoković koju su osnovali 2007. godine.

Upravo je Jelena na čelu ove humanitarne organizacije i osigurava to da dio novca, ali i imidža koji Novak ima, ode u dobrotvorne svrhe. Tako organizira donatorske večeri i prikuplja sredstva za socijalno ugrožene. Đokovići su do sada pomogli nebrojeno puta, izgradili su brojne vrtiće, obnovili postojeće ustanove za djecu, donirali u puno prilika, a najsvježije su njihove donacije Srbiji, Hrvatskoj i Italiji u borbi protiv koronavirusa.

Uz to, Đoković je bez razmišljanja pomogao donacijom nakon potresa koji je u ožujku ove godine pogodio Zagreb i tako pokazao, usprkos onome što mu kritičari stavljaju na teret nakon situacije u Zadru, da je velik i izvan terena. Zadarski turnir također je trebao skupljati pomoć za najugroženije, a najavljeno je da će se ponoviti kada ne bude virusa.

Krenuo i u biznis s hranom

Obitelj Đoković danas službeno živi u Monte Carlu, u kojem su otvorili restoran zdrave hrane, kao i u Beogradu. Beogradski restoran 'Novak' vodi njegov otac Srđan. Đoković se pak jako brine o prehrani sebe i svoje obitelji te je veliki pobornik zdrave i bezglutenske prehrane i joge i meditacije, za koje kaže da mu pomažu da se oslobodi stresa.

Kamo god Novak putuje, s njim, uz suprugu i djecu, ide njegova osobna kuharica i nutricionistica Ljubica Komlenić. 46-godišnja chefica bila je s njim i u Zadru, a za Dobru hranu otkrila je kako se Novak hrani.

'Novakova prehrana je veganska i, vjerujte mi, jede bolje od svih nas. Uživa u degustaciji svakog jela i u bojama prirode na tanjuru. Sada u Zadru pokušavamo nabavljati namirnice lokalnih proizvođača koji na organski način proizvode voće i povrće. Lako nalazimo kvalitetne proizvode i uspijevamo sve napraviti onako kako smo planirali', rekla je Komlenić.

Đoković se uoči dolaska u Zadar o ovoj temi osvrnuo za Jutarnji list.

'Imam vrlo specifičnu prehranu. Osluškujući svoje tijelo, otkrio sam što mi odgovara, a što ne. Sve je to individualno pa se trudim ne nametati svoja uvjerenja, no to je jako teško kada ste strastveni u nečemu. Ta energija se prelijeva i na druge i poziva ih da se pridruže. Od kada nam se rodio sin, ne jedem ništa životinjskog porijekla i to mi pomaže da održim visok nivo energije i brzo se oporavljam. Nivo stresa je visok u mojoj profesiji i to može dovesti do zdravstvenih problema. Trudim se spriječiti, a ne liječiti. To je životna filozofija koju poznajem od malih nogu', otkrio je Đoković.

Veliki prijatelj s Hrvatima

Đokovićev trener je Goran Ivanišević, a Novak je veliki prijatelj s Ivanom Ljubičićem, Marijem Ančićem i Marinom Čilićem.

'To je prirodno. Govorimo istim jezikom i zašto si ne bismo pomagali?' rekao je u više navrata Đoković, uvijek ističući da se odlično osjeća u Hrvatskoj.

Da se ne radi samo o pustim riječima, Đoković je pokazao i djelima. Čilić mu nikada neće zaboraviti ono što je napravio za njega.

'ITF me optužio da koristim doping, a zbog te suspenzije propustio sam velik dio sezone. Bili su to najteži dani u mom životu i to me promijenilo kao osobu. Tada sam saznao tko su mi prijatelji, a tko se samo pretvara da mi je prijatelj. Postao sam svjestan toga kakve ljude imam oko sebe. Moram posebno zahvaliti Novaku Đokoviću jer je u tim trenucima čvrsto stao uz mene i moje muke', ispričao je Čilić.

Đoković je stvarno čvrsto stao uz Čilića u borbi protiv nepravde koju mu je nanijela međunarodna teniska federacija.

'Marin mi je rekao da mu nisu pronašli nijednu zabranjenu supstancu. Što sada? Tko će snositi odgovornost? Tko je kriv za to što je dečki izgubio četiri, pet mjeseci života? Pet mjeseci života, ATP-jevih bodova, novca... To je njegov život, njegov posao. Tko će odgovarati? Tko zna koga sutra čeka ista stvar? Nakon ovoga ja u one koji vode svjetski tenis te njihovu proceduru i propise nemam ni najmanje povjerenja', grmio je tada Đoković.

Čilića je oduševio njegov postupak.

'Iznenadio me. Borio se za mene kao rijetko tko. Ne vidi se često da se netko s vrha tako bori za nekog drugog. Bit ću mu zahvalan do kraja života zbog načina na koji me podržao. Dao mi je snagu za dalje', ispričao je Čilić.

Novak je ipak 'pravi šampion'

Nakon što je koronavirus prekinuo finale Adria Toura u Zadru na Đokovićev račun slila se cijela kiša kritika, a među žešćima bio je tekst njemačkog Rheinische Posta, u kojem su ustvrdili da Novak nikada neće biti pravi prvak zbog ponašanja izvan terena.

'On je broj jedan u tenisu i atrakcija na teniskoj sceni, ali nikada neće biti veliki šampion. Za to nisu važna djela na terenu, već u životu, a na tom polju ovih dana ostavlja bijedan dojam. Đoković i kolege su svojim egoizmom ugrozili planove za nastavak sezone US Openom koji je trebao početi 31. kolovoza. Moguće je da će sad, ako se više top igrača zarazi koronavirusom, trebati i puno duže prije nego se nastavi sezona', kritični su Nijemci pa nastavljaju:

'Đokoviću to može biti svejedno jer se financijski osigurao, ali drugi tenisači sada su na minimumu egzistencije. Za njega možda virus nije problem, ali za dijelove društva to je ogroman problem. Te ljude treba zaštititi. Tko to nije shvatio, ne zaslužuje da ga se naziva šampionom. Pravi šampioni djeluju drugačije', oštro su napali Nijemci.

No da su se samo malo više potrudili i umjesto brige za US Open pogledali koliko Đoković pomaže putem svoje zaklade, vidjeli bi da je riječ o šampionu čak i da nije na mjestu broj jedan u svjetskom tenisu. Koliko je dobar u svojem poslu, pokazuje i zarada po kojoj je među najplaćenijim sportašima na svijetu. Samo u 2020. godini zaradio je 44 milijuna dolara, od čega je 12 milijuna osvojio kao nagradu na turnirima, a 32 milijuna od marketinških aktivnosti. Ukupno je zaradio preko 500 milijuna dolara u karijeri.

Ostat će upamćen kao jedan od najvećih, a Zadar će s vremenom postati samo neugodna anegdota i sjećanje na nenamjernu grešku. Svi koji ga poznaju kažu da je riječ prvenstveno o dobroj osobi, a o tome svjedoče i njegova humanitarna djela. U svakom slučaju, s mrljom iz Zadra ili bez nje, Novak je već sada ostavio jedan od najdubljih tragova u svijetu tenisa i pokazao svima da se od nule može doći do vrha. Potrebi su 'samo' trud i odricanje...