lopticom je pogodio sutkinju

Novak Đoković izbačen je s US Opena, ali to nije jedina kazna; evo što ga sve čeka zbog ovog nepromišljenog poteza

07.09.2020 u 06:34

Bionic
Reading

Nervozni je Novak Đoković u trenutku kad je Pablo Carreno Busta došao do 'breaka' i vodstva 6:5 u prvom setu, čini se stvarno nenamjerno, lopticu opalio, a ona je pogodila linijsku sutkinju u vrat! Đoković se odmah ispričao, ali mu je glavni sudac, prema pravilima i u suradnji sa supervizorom turnira, dosudio izbacivanje s US Opena!

Novak Đoković odmah je znao da je kriv, znao je i kakva ga kazna čeka zbog ovog nenamjernog, ali izuzetno nepromišljenog poteza.

Krenuo je srpski tenisač odmah u raspravu s glavnim sucem i supervizorom turnira. TV snimka ubrzo se pojavila na društvenim mrežama (nositelj TV prava svlansik je snimke, op.a.) i mišljenja su podijeljena. Mnogi se slažu kako je suspenzija opravdana, ali ima i onih koji su uvjereni kako 'to nije bilo za suspenziju.'

'Ne mora zbog ovoga ići u bolnicu. Hoćete me sad izbaciti? Tu se radi o mojoj karijeri, US Openu, na centralnom terenu…', objašnjavao je uznemireni Đoković ljudima iz organizacije US Opena.

No, pravila su više nego jasna i tu milosti prema bilo kome jednostavno nema! Pokušavao im je Đoković objasniti da ipak imaju puno drugih opcija i da ga mogu blaže kazniti.

Na kraju njegove jadikovke nisu urodile plodom - Novak Đoković automatski je diskvalificiran i izbačen s US Opena! Ali, to nije jedina kazna koja ga čeka. Zbog ovog nenamjernog čina Đoković će još dugo 'ispaštati'.

'U skladu s pravilima Grand Slamova, a nakon postupka Novaka Đokovića i nenamjernog udaranja loptice opasno ili nemarno unutar stadiona, ili udaranja loptice bez potrebne svijesti o mogućim posljedicama, US Openov turnirski sudac je izbacio i diskvalificirao Novaka Đokovića sa ovogodišnjeg turnira', stoji u službenom priopćenju.

Kaznama tu nije kraj jer Đoković će ostati bez do sada na turniru osvojene novčane nagrade, ali i - bodova!

'S obzirom na to da je diskvalificiran, Đoković će izgubiti bodove koje je osvojio i bit će novčano kažnjen tako što mu neće pripasti do sada na turniru osvojena suma. Treba uzeti u obzir da je moguće i daće disciplinska komisija odrediti, uz ostalo, dodatne kazne za ovaj incident ', navodi se u pojašnjenju odluke čelnih ljudi US Opena.

  • +7
Novak Đoković, US Open 2020., diskvalifikcaija, sutkinja Izvor: EPA / Autor: JASON SZENES

To u praksi znači da će Đoković ostati bez 250.000 dolara, no to je manje važno jer gubi i bodove. Kako je Đoković i prošle godine igrao osminu finala US Opena, kad je zbog ozljede predao meč Stanu Wawrinki, sigurno će ostati bez 180 bodova koje nije uspio obraniti u ovom meču.

To mu poprilično odmaže u utrci s Rafaelom Nadalom za prvo mjesto na ATP ljestvici. Naime, Đoković trenutno ima 10.860 bodova, a Nadal je na 9.850.

Pojedini mediji tvrde kako bi disciplinska komisija US Opena mogla Novaka Đokovića kazniti oduzimanjem dodatnih bodova, no to je ipak u samo nagađanje. Najveća kazna Đokoviću je što neće imati priliku osvojiti ovaj 'krnji' US Open i tako smanjiti razliku u odnosu na Rafu Nadala i Rogera Federera po broju osvojenih Grand Slam trofeja.