birali idealnu momčad

Nogometnom umijeću Davora Šukera divi(o) se cijeli svijet, ali u njegovom Osijeku to nije dovoljno

03.05.2020 u 09:23

Bionic
Reading

U vrijeme pandemije koronavirusa, dok nogometna lopta miruje, sportska redakcija Glasa Slavonije svojim je čitateljima ponudila da izaberu najbolju momčad od sezone 1977/78., to jest od povratka Osijeka u prvoligaško društvo. A jedan, jedini uvjet je bio da u toj momčadi nema igrača iz aktualnog igračkog kadra

Navijači su dobili priliku birati. I izabrali su idealnu momčad, s time kako pišu kolege iz Glasa Slavonije, nije se postavljalo nikakvo ograničenje, osim da u idealnoj momčadi nema ni jedan igrač koji je u ovom trenutku još uvijek bijelo-plavi profesionalac.

Jedino što je 'nametnuto' bilo jest formacija 4-4-2. Svoj su glas dale 5583 osobe koje su podijelile 7256 glasova, a idealna jedanaestorica su:

Miroslav Žitnjak - Damir Vuica, Domagoj Vida, Bakir Beširević, Srećko Huljić - Nenad Bjelica, Goran Popović, Ivica Grnja, Robert Špehar - Ivan Lukačević, Petar Krpan.

Naravno, svima je odmah u oko upao izostanak najslavnijeg osječkog nogometaša, Davora Šukera.

Rođeni Osječanin, hrvatski reprezentativac i nekadašnji nogometaš NK Osijeka i Dinama Davor Šuker ostvario je bogatu sportsku karijeru i u inozemstvu, gdje je, uz ostalo, igrao za slavni Real Madrid, s kojim je osvojio naslov prvaka Španjolske 1997. i Ligu prvaka 1998.

Vrhunac karijere i sportske slave i u domovini i svijetu dosegnuo je na Svjetskome prvenstvu u Francuskoj, gdje je Hrvatska osvojila svjetsku broncu, a Šuker je dao šest golova u sedam utakmica. Dobio je tada Zlatnu kopačku, nagradu koja se dodjeljuje najboljim strijelcima Svjetskoga prvenstva. Osim toga, osvojio je i Srebrnu loptu za drugog najboljeg igrača Svjetskoga prvenstva i Fifin brončani trofej za treće mjesto u izboru igrača sezone prema glasovanju izbornika svih svjetskih reprezentacija. Dobitnik je Državne nagrade za šport 'Franjo Bučar', a na popisu je i 100 najboljih nogometaša svih vremena.

Međutim, u Osijeku su očito to sve zaboravili. Ili bolje rečeno, nisu mogli oprostiti neke nesuglasice iz prošlosti.

Podsjetimo, nezadovoljstvo najglasnijeg dijela Osijekovih navijača, traje još od 2008. godine, kada se Kohorta usprotivila dodjeli nagrade počasnog građanina Osijeka Davoru Šukeru, obrazloživši ga ovom tvrdnjom: 'čovjek koji sebe naziva Zagrepčaninom i koji je davno zaboravio na svoj grad, u koji nakon odlaska nije dolazio niti investirao, niti je na bilo koji način radio na njegovoj promociji'.

Uoči prijateljske utakmice protiv Senegala, u ljeto 2018. godine, kada je Hrvatska gostovala u Osijeku, na Šukerovu adresu stigla je još jedna uvredljiva poruka od strane Kohorte, a na kojoj su bili Davor Šuker i Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama, koji se skriva od hrvatskog pravosuđa u susjednoj BiH.

Zanimljivo, na ovom popisu našlo se ime Nenada Bjelice, bivšeg igrača Osijeka, ali i donedavnog trenera Dinama, kojem je Kohorta, nakon što je ustoličen za prvog čovjeka struke u zagrebačkom klubu, prešarala grafit. Uz jasnu poruku da za njih više ne postoji. No, očito je tada to bila ishitrena reakcija, koja je do ovih dana zaboravljena.