ARBITRAŽA

Nogometni sindikat o čudnoj sporosti suda HNS-a

09.04.2014 u 14:18

Bionic
Reading

'Hrvatska udruga Nogometni sindikat' obratila se javnosti zbog sporosti Arbitražnog suda HNS-a u postupku koji su zatražili igrači NK Osijeka Ivan Aleksić i Mihael Pongračić

Priopćenje Nogometnog sindikata prenosimo u cjelosti:

'Obraćamo se javnosti povodom potaknuti najnovijim zbivanjima na Arbitražnom sudu HNS-a u postupcima u kojima se odlučuje o pravima naših članova, igrača NK Osijek, Ivana Aleksića i Mihaela Pongračića. Smatramo svojom dužnošću upoznati hrvatsku javnost sa situacijom u kojoj oni, a i drugi profesionalni nogometaši, trenutno nalaze pred Arbitražnim sudom HNS-a.

Postupak pred arbitražom pokrenut je radi raskida ugovora jer NK Osijek već dulje vrijeme ne ispunjava financijske obveze ili ih, u najblaže rečeno, neuredno ispunjava. Ističemo da se postupci u kojima igrači traže raskide ugovora moraju provesti po HITNOM POSTUPKU, s tim da ročište mora biti zakazano u roku 10 dana od primitka tužbe. Kako taj hitni postupak izgleda u praksi, pokazat ćemo u nastavku.

Tužbe igrača su podnesene još prije tri mjeseca, a da sve do današnjeg dana rasprava nije niti započela i to iz proceduralnih razloga. Vrijedi istaknuti da je uvjet da igrači uopće dođu na arbitražu, plaćanje sudske pristojbe u iznosu od 3.600,00 kn, koja je, naravno, odmah i PO HITNOM POSTUPKU, naplaćena. U suprotnom njihov zahtjev bi bio odbačen po slovu Pravilnika, bez obzira što tužbu podnose igrači koji plaću nisu primili šest i više mjeseci. Njima je dakle prepušteno da se snalaze zaduživanjem, pa bi u najmanju ruku i zato bilo korektno da se poštuje pravilnik i onda kada ide njima u prilog, u ovom slučaju kad je riječ o rokovima.'


'Ako se već pozivamo na FIFA-ina pravila, potrebno je napomenuti kako ONA u ovakvim slučajevima ne naplaćuje pristojbu. Isto tako prema FIFA-inim pravilnicima igrač može (ukoliko mu klub duguje plaću duže od tri mjeseca) raskinuti ugovor sa klubom pisanim putem, bez obraćanja arbitražnom sudu.

Evo kako to izgleda u praksi u slučaju nogometaša NK Osijek.

Prvo ročište se zakazuje i odmah odgađa jer klub nije suglasan sa sastavom Vijeća.

Drugo ročite se odgađa zbog spriječenosti predsjednika Vijeća.

Treće ročište se odgađa zbog jer se jedan od dva arbitra, točnije onaj kojeg imenuje klub, nije suglasio sa osobom predsjednika Vijeća.

Naime, niti jedno od ta tri ročišta uopće nije moglo biti zakazano dok stranke nisu imenovale arbitre, svaka svog, a potom arbitri predsjednika Vijeća.

Teško nam je vjerovati da Arbitražni sud kojemu predsjeda ugledni sudac Županijskog suda, te arbitri, u ovom slučaju vrsni odvjetnici, nije upoznat s procedurom izbora arbitara i predsjednika Vijeća, propisanom odredbama Zakona o arbitraži i Pravilnika Arbitražnog suda HNS-a. Još teža prihvaćamo mogućnost da se radi o opstrukciji u vođenju arbitražnog postupka, i tako izravno nanosi šteta igračima te selektivnim arbitriranjem, i nepoštivanjem procedure izruguje sustav i nanosi mu velika šteta. Kratkoročno će Arbitražni sud pomoći NK Osijeku, međutim dugoročno svi gubimo.

Svi zajedno moramo smisliti način kako pomoći NK Osijeku. Međutim, pravilnici su precizni. Onaj kome klub kasni plaću duže od tri mjeseca IMA pravo raskinuti ugovor po HITNOM POSTUPKU. Pravila moraju biti tu kako bi se provodila, a ne zaobilazila. Sve što igrači žele u ovom postupku jeste „pošteno suđenje“, nadam se kako je to interes svih nas.

Sportski pozdrav, HUNS'