veličanstveni kup

Nogometaš Barce ima ludu ideju koju će nametnuti tenisačima: Turnir kakav se ne pamti

21.09.2018 u 17:56

Bionic
Reading

Gerard Pique i njegova investicijska grupacija Kosmos namjeravaju od sljedeće sezone upotpuniti teniski kalendar turnirom pod nazivom Veličanstveni kup, na kojem će pobjednik zaraditi rekordnih 8,45 milijuna eura, a svi ostali niti centa...

Podsjetimo, Pique i njegovi suradnici zaslužni su za ukidanje Davis Cupa koji će od sljedeće sezone biti zamijenjen jednotjednim turnirom pod nazivom Svjetski teniski kup i igrat će se na samom kraju sezone, a trebao bi savezima i tenisačima ponuditi znatno izdašniju zaradu. Obećala je Kosmos grupacija zauzvrat uložiti više od tri milijarde eura u razvoj tog projekta.

  • +13
Polufinale Davis Cupa, Hrvatska - SAD, Borna Ćorić - Frances Tiafoe Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Izazvalo je to različite reakcije profesionalnih tenisača, a naglasniji među onima koji su kritizirali nogometaša Barcelone bio je Roger Federer koji priznaje da se osjeća nelagodno dok mu netko iz drugog sporta mijenja teniska natjecanja.

No, nije to jedina promjena koja je na pomolu. Naime, ukidanjem Davis Cupa oslobodila su se tri tjedna u teniskom kalendaru, a onaj rujanski tijekom kojeg je Hrvatska nedavno pobijedila Amerikance Pique namjerava popuniti Veličanstvenim kupom (engleski: Majestic Cup), revolucionarnim teniskim natjecanjem.

Bio bi to turnir u kojem bi sudjelovalo 64 tenisača, a pobjednik bi otišao kući s 8,45 milijuna eura, što bi bio apsolutno rekordni ulov jednog igrača. No, svi ostali ne bi dobili niti centa.

Taj turnir ne bi bio dio ATP kalendara i ne bi se dijelili bodovi, isključivo novac i to samo onom najboljem pa sigurno ne bi bilo igrača koji bi došli nastupiti pa predati se u prvom i drugom kolu, jer za njihov novca ne bi bilo.

Devedesetih je postojao jedan turnir u Njemačkoj na kraju sezone na kojem se isključivo dijelio veliki novac i ništa drugo, ali ne ovakav u kojem pobjednik nosi sve. Bit će zanimljivo čuti što će teniski velikani na to reći ako se ideja sprovede u djelo...