JASNA PORUKA

Njegovo mišljenje se i danas cijeni; prvo je oprao pohlepnog Lewisa Hamiltona, a onda se zbog njega prisjetio jednog pretužnog detalja iz Formule 1

tportal

Izvor: EPA / Autor: Hamad I Mohamed / Pool

Formula 1 trebala bi započeti krajem ožujka u Bahrainu, a aktualni prvak Lewis Hamilton još nije potpisao ugovor s Mercedesom. Pregovori su zapeli zbog brojnih zahtjeva britanskog vozača, a bivši vlasnik F1 tima Eddie Jordan ima jasan stav oko cijele situacije

Eddie Jordan je u oktanskim sportovima gotovo pola stoljeća, dugo vremena je bio neizostavni dio Formule 1 sa svojom momčadi, a zadnjih godina je komentator i analitičar na jednoj televiziji.

Njegove mišljenje se i dan danas cijeni u krugovima Formule 1, a njegov stav oko Hamiltona i Mercedesa, koji nikako da se dogovore oko novog ugovora, sigurno se neće svidjeti aktualnom prvaku.

'Imam pouzdane izvore na koje se mogu osloniti sto posto i imam zdrav razum. Još sam uvijek dobro povezan s tim područjem i redovito razgovaram s Berniejem Ecclestoneom', rekao je Jordan pa se osvrnuo na Hamiltona.

'Očito se dvije strane ne slažu oko uvjeta. Upravo sam dobio informaciju kako Lewis želi više nego što je Mercedes spreman platiti. Također se radi o podjeli prihoda momčadi i igranju utjecajne uloge u Mercedesu. Da sam ja šef Daimlera, pokazao bih mu vrata - ili voziš pod našim uvjetima ili odlaziš.'

Vezano uz to da nema nezamjenjivih prisjetio se jednog tužnog detalja iz života...

'Rekao bih mu ono što je Bernie Ecclestone rekao nakon smrti Ayrtona Senne. Čak i ako je Bernie bio šokiran i tužan kao i svi ostali, prvi se pribrao i rekao nam: prestanite sada kukati', ispričao je Jordan i dodao:

'Svi su zamjenjivi. Lewis bi to već trebao znati.'

Podsjećamo, prema nekim napisima Hamilton za novi ugovor traži okruglo 40 milijuna eura na godinu, ali uz uvjet da je ugovor na četiri godine! To bi značilo da mu Mercedes mora isplatiti 160 milijuna eura, a time bi Hamilton postao najplaćeniji pilot Formule 1 u povijesti. Problem? Mercedes je izgubio velik novac zbog pandemije koronavirusa i u kompaniji Hamiltonove zahtjeve smatraju nerealnima!

No, nije plaća jedini kamen spoticanja. Britanac je tražio isplatu deset posto od nagradnog fonda kojeg će Mercedes zaraditi ako/kad osvoji titulu svjetskog prvaka u konkurenciji konstruktora te jedan primjerak automobila koji će Mercedes u budućnosti proizvesti, i to u limitiranom segmentu, riječ je o seriji AMG One. Uz sve to, ekološki osviješteni Hamilton želi aktivno sudjelovati u razvoju električnog automobila koji bi Mercedes trebao proizvoditi u budućnosti.