Domaćin svih častio

[FOTO] Nizozemska nakon osam godina opet u osmini finala Svjetskog prvenstva

  • B.T./Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2022 19:13
  • Objavljeno 29.11.2022 u 18:09
Bionic
Reading

U dvoboju zadnjega, 3. kola A skupine SP-a nogometaši Nizozemske su svladali Katar s 2-0 (1-0) i kao prvi u skupini plasirali se u osminu finala

Nizozemci će nakon osam godina opet igrati osminu finala SP-a, a Katarci će ostati zabilježeni u povijesti kao prvi domaćini mundijala koji su izgubili sve tri utakmice.

Nizozemci su s pola snage, dominirali protiv Katrana, koji su već ranije ispali sa SP-a. Igralo se većinu vremena na katarskoj polovici, o čemu svjedoči i 68 posto posjeda Nizozemaca.

Već u četvrtoj minuti Nizozemska je mogla povesti, ali je Blind uputio udarac ravno u vratara. U 14. minuti Depay prebacuje vrata, a napadač Barcelone je u 26. minuti imao još jednu priliku, ali mu je katarski branič blokirao šut.

Nizozemce je ipak u vodstvo nekoliko sekundi kasnije doveo Gakpo, igrač koji je zabijao i Senegalu i Evadoru. Veznjak PSV-a je lijepo primio, povukao par koraka i preciznim udarcem uz samu vratnicu postigao svoj treći gol na mundijalu.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme Nizozemci su postigli i drugi gol. Katarski golman obranio je Depayov pokušaj iz blizine, a De Jong je natrčao na odbijenu loptu i zakucao je u nebranjenu mrežu.

U 68. minuti VAR je poništio gol Berghuisa zbog igranja rukom, a u 89. minuti do prilike konačno dolaze Katrani, ali je pokušaj Ahmeda bio preslab za vratara Nopperta.

Nizozemska će u osmini finala igrati protiv drugoplasirane ekipe skupine B.

  • +15
Nizozemska - Katar, SP u nogometu, 29.11.2022. Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

NIZOZEMSKA - KATAR 2-0

Strijelci: 1-0 Gakpo (26), 2-0 de Jong (49)

Pred 70.000 gledatelja na stadionu Al Bayt sudio je Gassama iz Gambije.

NIZOZEMSKA: Noppert - Timber, Van Dijk, Ake - Dumfries, de Roon (82. Koopmeiners), De Jong (86. Taylor), Blind - Klaassen (66. Berghuis) - Gakpo (82. Weghorst), Depay (66. Janssen)

KATAR: Barsham - Mohamad (85. Khidir), Pedro Miguel, Khoukhi, A. Hassan, Ahmed - Modibo (64. Boudiaf), Al-Haydos (64. Asad), Hatim (85. Alaaeldin) - Afif, Ali (64. Muntari)

Standings provided by Sofascore

RIJEČ AKTERA

Izjave nakon utakmice

Cody Gakpo, strijelac u sve tri utakmice Nizozemske na SP:

„Nakon ove utakmice bilo je samo važno plasirati se dalje i ostati na prvom mjestu u skupini. U tome smo uspjeli, pobijedili smo drugi puta na turniru i zadovoljni smo. Lijepo je opet zabiti pogodak, ali samo je uspjeh momčadi u fokusu. Mislim da smo ovaj put, bolje nego u ranijim utakmicama, kontrolirali posjed i loptu. Zadovoljni smo i igrom i rezultatom. Očekivanja na turniru? Ne gledamo daleko. Čekamo samo kako bi saznali idućeg suparnika i da se ozbiljno pripremimo za taj dvoboj osmine finala“.

Felix Sanchez, izbornik reprezentacije domaćina Svjetskog prvenstva:

„Igrali smo protiv sjajnog suparnika, vjerojatno jednog od favorita na ovom turniru. Htjeli smo na ovom svjetskom prvenstvo, što je češće moguće, igrati na visokoj razini, na razini naših suparnika. Nekada smo i uspijevali u tome. Kada je u pitanju moja budućnost na ovoj dužnosti o tome ništa ne znam. Moja je budućnost bila ova utakmica protiv Nizozemske. Ništa drugo.

(Hina)

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal