TENIS - DAVIS CUP

Ništa od senzacije, Španjolci preokrenuli i slavili u Osijeku

05.02.2017 u 22:46

Bionic
Reading

Pablo Carreno Busta svladao je Nikolu Mektića 7:6(4), 6:1, 6:4 i odveo Španjolsku u četvrtfinale Davis Cupa. U prvom meču dana Roberto Bautista Agut svladao je Franka Škugora 6:1, 6:7(4), 6:3, 7:6(6)...

Čudo u Osijeku na kraju se, ipak, nije dogodilo. Neigranje Marina Čilića, Borne Ćorića i Ivana Dodiga pokazao se prevelikim hendikepom za hrvatsku reprezentaciju, iako će otpor koji su Franko Škugor, Marin Draganja, Nikola Mektić i Ante Pavić pružili favoriziranim Španjolcima ostati zapamćen.

Nažalost, hrabra borba Franka Škugora rezultirala je samo porazom u četiri seta nakon tri sata i 19 minuta okršaja sa 16. tenisačem svijeta Robertom Bautistom Agutom, koji nije podlegao pritisku osječke publike i činjenici da je samo njegova pobjeda mogla ostaviti Španjolsku u igri za četvrtfinale.

Željko Krajan je odlučio promijeniti nominaciju za peti meč i umjesto Ante Pavića postavio je Nikolu Mektića koji ima bolji pojedinačni renking, a i u subotnjoj igri parova pokazao je nevjerojatno hladnokrvnost u odlučujućim trenucima. Španjolska izbornica Conchita Martinez ostala je pri originalnom izboru, pri čemu joj je vjerojatno pomogla i informacija da Feliciana Lopeza muče bolovi u leđima.

Pablo Carreno Busta, koji je u petak nakon poraza od Škugora najavio kako je spreman iskupiti se dobije li za to priliku u nedjelju, opravdao je povjerenje svoje izbornice i ulogu velikog favorita.

Prvi set odlučujućeg dvoboja usmjerio je vodu na španjolski mlin. Carreno Busta je dvaput stvarao 'break' prednosti i gubio ga. Nije uspio odservirati za set pa je odluka pala u 'tie-breaku'. Mektić se držao do 4:4, a onda izgubio tri poena zaredom. Nakon 57 minuta Carreno Busta jedan je set bio bliže svojoj prvoj pobjedi za Španjolsku u 'živom' meču.

Samo 26 minuta trebalo je 26. tenisaču svijeta za osvajanje drugog seta u kojem je dvaput uspio slomiti Mektićev servis. Na početku trećeg seta 28-godišnji Zagrepčanin, 319. na pojedinačnoj ATP ljestvici, uspio je spasiti dvije 'break-lopte' (15:40) i probudio nadu kod nešto više od tisuću hrvatskih navijača koji su odlučili ostati u Gradskom vrtu i podržati ga u pokušaju velikog preokreta.

Nažalost, preokret se nije dogodio. Mektić je u devetom gemu trećeg seta po peti put u meču izgubio servis, a Carreno Busta je stečenu prednost nakon dva sata i 15 minuta pretvorio u pobjedu koja je donijela veliku radost njemu i suigračima. 

Španjolska će u travnju igrati u četvrtfinalu Davis Cupa, prvi put nakon 2012. godine kad su se posljednji put probili do finala, a tri godine poslije ispali u Prvoj skupini Euro-afričke zone. Vjerojatno ojačani za Rafaela Nadala, izabranici Conchite Martinez pokušat će se probiti do polufinala na teškom gostovanju u Srbiji.

Hrvatski tenisači slobodni su do rujanskog meča za opstanak u Svjetskoj skupini. Ime suparnika i gdje će igrati taj meč, doznat će u travnju, nakon što budu odigrani mečevi drugog kruga u tri zonska natjecanja Prve skupine. Hrvatska će u tom ždrijebu biti među osam reprezentacija koje će biti u statusu nositelja. Nadajmo se da će tada, bez obzira gdje će se igrati, reprezentacija ponovno biti na okupu u najjačem sastavu. 

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 2:3

Franko Škugor - Pablo Carreno Busta 3:6, 6:3, 6:4, 4:6, 7:6 (6)

Ante Pavić - Roberto Bautista Agut 4:6, 2:6, 3:6

Marin Draganja / Nikola Mektić - Feliciano Lopez / Marc Lopez 6:7 (6), 7:6 (7), 7:6 (5), 2:6, 6:4

Franko Škugor - Roberto Bautista Agut 1:6, 7:6 (4), 3:6, 6:7 (6) 

Nikola Mektić - Pablo Carreno Busta 6:7 (4), 1:6, 4:6