ZAPELO

Ništa od meča stoljeća Usyka i Furyja na Wembleyju. Ukrajinac je pristao na nepovoljne uvjete, a Englezu ni to nije bilo dovoljno...

22.03.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Dvojica teškaša neće se boriti 29.4. u Londonu

Ono čega smo se pribojavali, ali ono što se moglo i očekivati, dogodilo se prema najnovijim informacijama s ESPN-a. Pregovori između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka završili su, točnije propali su prije nego što je postignut dogovor oko održavanja same borbe, javlja portal Fight Site.

‘‘Prekinuti su pregovori za finaliziranje meča za apsolutnog prvaka teške kategorije između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka koji se trebao održati 29. travnja (četvrti mjesec) na londonskom Wembleyju. Izvori povezani s obojicom boraca potvrdili su za ESPN.‘‘, napisao je ESPN-ov Mike Coppinger na svom Twitter profilu, a dodao je izjavu Egisa Klimasa, Usykovog menadžera.

‘‘Koliko god se Usyk kompromitirao, oni (Furyjev tim) su tražili još više.‘‘

Podsjećamo, Fury i Usyk veliku su prepirku imali još oko raspodjele honorara. Čelnici WBA pritisnuli su ih da se dogovore do 10. ožujka (treći mjesec), a u suprotnom bi Usyku naredili Daniela Duboisa kao obveznog izazivača. Uspjeli su se Usyk i Fury dogovoriti samo jer je Ukrajinac pristao na puno manje novca od cifre koju je prvotno tražio. Naime, Usyku je trebalo pripasti samo 30 posto ukupnog honorara, dok bi ostatak pripao Furyju.

Nastavio je Fury komplicirati i nakon toga. Tražio je da se ukloni klauzula o instantnom revanšu za poraženog boksača, iako je on bio taj koji je inzistirao da se ta klauzula prvotno uvrsti u ugovor. Pristao je Usyk i na to, ali očito je Fury nastavio s novim zahtjevima, a Usyk i njegov tim negdje su morali stati na kraj tome.

Prije nekoliko dana stigla je naredba iz WBA da dvojica teškaša moraju poslati zgotovljene ugovore do 1. travnja (četvrti mjesec), inače WBA uistinu određuje Duboisa kao obveznog izazivača. Čini se da neće morati čekati još devet dana, jer očito da su pregovori propali.

Tako boks po tko zna koji put ostaje bez borbe koju apsolutno svi žele gledati. Apsolutnog prvaka teške kategorije nismo od Lennoxa Lewisa koji je neprikosnovenim prvakom postao krajem 1999. godine. Tada su u igri bila tri pojasa, a Fury i Usyk svojom borbom imali bi boriti se za četiri svjetske titule (WBA, WBO, IBF, WBC).

Šteta što taj meč barem zasad nećemo gledati, a opet smo svjedočili kako promotori i pohlepa čine štetu boksu. Ali što je, tu je, boks nastavlja dalje, a nastavit će Fury i Usyk također. Ukrajinca vjerojatno čeka meč protiv Daniela Duboisa, a Usykov tim najavio je Ukrajinčev povratak u šestom ili sedmom mjesecu.

Ruke bi mogao trljati Francis Ngannou zbog ovakvog raspleta. ‘‘Predator‘‘ se silno nada meču protiv Tysona Furyja, ali to nije bilo moguće sve dok je Fury u pregovorima s Usykom. Sada su ti pregovori navodno propali i nije isključeno da se i Fury otvori jednom takvom meču.

Naravno, možda dođe i do nekakvog iznenadnog preokreta u pregovorima između Usyka i Furyja, odnosno, možda njihovi timovi pokušaju ponovo nekad kasnije ove godine.