SUDAC POMOGAO SPORTINGU

Neviđena sramota u Portugalu; od velikana ovakvu nepravdu doživio je samo Hajduk!

20.02.2018 u 13:03

Bionic
Reading

Nevjerojatna ili bolje rečeno sramotna utakmica, kakve su nekoliko puta viđene na prostoru bivše Jugoslavije, odigrana je u prošlom kolu u Portugalu – i to u prvoj ligi! Sve kako bi se moćnom klubu omogućilo da ostane u utrci za titulu prvaka

Naime, lisabonski Sporting bori se – kao što je to već viđeno puno puta u povijesti - za naslov prvaka Portugala u konkurenciji Benfice i Porta. U cijeloj priči, kako god da završi prvenstvo, navijači Benfice i Porta neće zaboraviti prošlo kolo u kojem je igrač Sportinga Sebastian Coates zabio gol protiv slabašne Tondele u devetoj minuti sudačke nadoknade kod rezultata 1:1. Glavni sudac Capela prvotno je pokazao kako će se igrati pet minuta nadoknade da bi na koncu utakmica trajala sve dok Sporting nije zabio gol.

Već viđena slika iz prošlih vremena, kada govorimo o prvoj ligi, iz dana kada su na ovim prostorima režim i političari određivali tko smije biti prvak. Najbolje to pamte navijači Hajduka kojima je na sličan način doslovno oduzeta titula prvaka u sezoni 1975/76.

Iz tog vremena, uoči zadnjeg kola, datira izjava legendarog trenera Tomislava Ivića: 'Bit ćemo prvaci samo ako nam dozvole.'

Naime, igrači i navijači Hajduka već su slavili titulu jer je na utakmici Olimpije i Partizana, koja je planski počela 7-8 minuta kasnije od ostalih, rezultat u 90. minuti bio 1:1. No, sudac Maksimović odlučio je produžiti utakmicu u Ljubljani sve dok Partizan nije postigao gol vrijedan titule. U to vrijeme produžiti utakmicu pet minuta bila je prava rijetkost. No, isto tako treba reći kako je sudac Maksimović pola sata prije kraja utakmice isključio je napadača Olimpije Gorana Jurišića…

Tako je na sličan način Sporting uz veliku pomoć suca ipak stigao do pobjede 2:1 i važna tri boda, a navijači Benfice i Porta nakon gola koji su vidjeli u devetoj minuti sudačke nadoknade potpuno su izgubili živce (gol pogledajte OVDJE).

'Nevjerojatno kakva sramota! Je li moguće da je sudac ovo dopustio?', napisao je između ostalog poznati novinar Radio Marce Pipi Estrada.

Sporting je s nova tri boda  ostao na dva boda zaostataka od vodećeg Porta koji ima 58 bodova nakon 22 odigrana (i utakmicu manje!) dok lisabonska Benfica ima 56 bodova nakon 23 odigrane utakmice.

Hoće li nakon ovog cirkusa sudac Capela biti kažnjen nije poznato, ali nakon ovakve sramote teško da će suditi nekome od ova tri velika kluba.