za srpske medije

Neven Spahija otvoreno: Razine košarke koju igraju Srbija i Hrvatska ne idu u istu rečenicu, ali...

06.09.2022 u 13:28

Bionic
Reading

Neven Spahija, iskusni hrvatski košarkaši trener, dao je zanimljiv osvrt na Eurobasket s naglaskom na Hrvatsku te glavne favorite za zlato

Srpske medije najviše je zanimalo što misli o reprezentaciji Srbije, koja zasad ne zna za poraz, ali mnogi ipak kritiziraju igru jer ima dosta padova i tzv. crnih rupa.

'Dosta sam gledao Srbiju od početka priprema… Ne vidim problem, reprezentacija igra impresivno, znali smo talent Srbije, ali ova igra je nešto iznad. Mogu samo čestitati izborniku i igračima na ovakvoj igri. Svaka čast', kazao je Spahija, dodavši:

'Reprezentacija jedne države je na neki način identitet države, identitet te škole košarke, nečeg što proizvodi svaka država. Stranci imaju prostora u klubovima koliko god hoće i ne vidim razloga da igraju u reprezentaciji. Poneke reprezentacije su iskoristile to Fibino pravilo, dovele strance u svoju reprezentaciju, i po mom mišljenju, to nisu više te nacionalne selekcije, to su neke miks selekcije, i ja osobno ne vidim razlog za to. Rekao sam i svojim prijateljima u Hrvatskoj, medijima i Savezu - ako svi žele da stranac igra za reprezentaciju, onda OK, ali ja se nikad neću pomiriti s tim', iskreno je rekao Spahija, a dok je bio izbornik Hrvatske, također je bio protiv stranaca u reprezentaciji i toga se i danas drži.

Očekivano, dotakao se i igre Hrvatske na Eurobasketu.

'Hrvatska će se podizati, nije naivna reprezentacija. Mislim da će se dizati kroz turnir, nakon dugo vremena smo kompletni, plus ovaj dečko iz Albe (Smith) koji je stigao kao stranac u reprezentaciju. On daje dodatnu kvalitetu i to zaista ne mogu poreći, međutim razine košarke koju igraju Srbija i Hrvatska trenutno ne idu u istu rečenicu', kazao je Spahija te je nekoliko riječi kazao i o Sloveniji. Uostalom, dio trenerske karijere proveo je u Sloveniji i prati njihovu košarku.

'Mislim da je Slovenija jako dobro igrala u pripremnom periodu, lako je sve pobjeđivala i mislim da je prerano došla u pravu formu. Kada pogledate duel Slovenije i Srbije, vidjet ćete da Srbija nije bila ni blizu ovog nivoa. To i je trenerski posao - da se, kako turnir odmiče, podižete u formi', kazao je Spahija.

Kada je o borbi za medalje riječ, još je rekao:

'Svi mi ovdje, mislim, isto razmišljamo. To su definitivno Srbija, Grčka, Slovenija, a mislim da je i dalje Francuska.'