FINALE KUPA, SRIJEDA - 19 SATI

Neka ovo bude praznik hrvatskog nogometa; Dinamo i Hajduk u borbi za trofej 'Rabuzinovo sunce'!

23.05.2018 u 08:28

Bionic
Reading

Nakon devet godina u finalu Kupa susrest će se najtrofejnije hrvatske momčadi, Dinamo i Hajduk, a okršaj u Vinkovicma (srijeda, 19 sati, HRT 2) će im ujedno biti sedmi međusobni finalni susret. Neutralni navijači nadaju se da će finalna utakmica kvalitetom biti slična nedavnom prvenstvenom derbiju ovih momčadi, te da se nakon utakmice neće previše spominjati sudačke odluke

Dinamo finalnu utakmicu Kupa u Vinkovcima čeka kao favorit i novi prvak Hrvatske. Bez obzira na povratak naslova prvaka na Maksimir, atmosfera u Dinamu daleko je od idealne. Cijele sezone Dinamo ne igra uvjerljivo, a igračima nije lako ni zbog stalnih promjena trenera.

Lanjski trener Petev dobio je otkaz neposredno pred početak sezone, Cvitanović je učvrstio Dinamo na vrhu prvenstvene tablice no i on je morao otići zbog loše igre momčadi, a njegov je nasljednik Jurčević nakon deset utakmica i matematičke potvrde naslova prvaka također dobio otkaz.

U posljednjem je prvenstvenom kolu Dinamo vodio novi trener Bjelica koji je dobivenu medalju za osvojeni naslov prvaka proslijedio Cvitanoviću. U debiju je Bjelica stigao do lagane pobjede nad zaprešičkim Interom, no za razliku od nadolazećeg derbija s Hajdukom bila je to utakmica lišena bilo kakvog rezultatskog imperativa kod obje momčadi.

'Ovo je za mene sjajan izazov na početku avanture s Dinamom. Jako se radujem utakmici finala Kupa, jednako kao i moji igrači. Sam taj čin da nisu htjeli slaviti naslov prvaka nakon utakmice govori da su apsolutno fokusirani na tu utakmicu. Nadamo se da ćemo uspješno završiti sezonu i vratiti dvostruku krunu u Zagreb. To bi bilo jako važno za daljnji mir i atmosferu, za stvaranje nove momčadi iako naravno ostaje puno igrača. Imamo talentirane i dobre igrače koji su me u ovom kratkom roku zadovoljili. Ima puno potencijala, treba izvući maksimum iz njih, a ja vjerujem da ću to uspjeti radom i autoritetom,' najavio je Bjelica finale Kupa.

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Hajduk - Dinamo 1:2 (31. kolo 2017./18., 22.4.), sažetak Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Hajduk je ozbiljna momčad s ozbiljnim trenerom. Bio sam na pripremama u Turskoj s Lechom, igrali smo protiv njih, gledao sam njihove utakmice i poznajem ih. Imali su dobar ulazak u proljetni dio sezone, a mislim da finale Kupa nema veze s trenutačnom formom ekipa. Očekujem korektnu utakmicu i nadam se pobjedi Dinama. Kopića ne poznajem iz osječkih dana, ali upoznali smo se u Turskoj. Ozbiljan je trener i kvalitetna osoba', govorio je Dinamov trener o kvaliteti suparnika.

  • +11
HT Prva liga, 31. kolo: Hajduk - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U konkurenciju za nastup kod Dinama se vraća veznjak Gojak, no Bjelica prije utakmice s Hajdukom nije htio odati kakva je situacija s lakše ozlijeđenim igračima. Očekuje se da će zbog ozljede susret s Hajdukom propustiti sjajni bek Borna Sosa koji će od sljedeće sezone nositi dres bundesligaša Stuttgarta.

Hajduk je zaigrao bolje otkako je na klupu stigao Kopić, no u direktnom dvoboju s Dinamom na Poljudu ugašene su šampionske nade splitske momčadi. Nije loše Hajduk odigrao taj derbi, no skupo je platio dvije nesigurnosti i nespretnosti u obrambenom dijelu igre. Nakon tog je poraza od Dinama momčad Hajduka u posljednjih pet prvenstvenih susreta upisala tek jednu pobjedu, a prošle je subote glatkim porazom od Rijeke na Rujevici ostala bez drugog mjesta na tablici.

'Mislim da smo u puno utakmica ove sezone pokazali da možemo igrati jako dobar nogomet, ali ne želim bježati od toga da u ovom trenutku situacija nije kakvu bismo poželjeli. Borba za trofej i Hajdukov dres dovoljan su motiv, dati ćemo sve od sebe kako bismo došli do uspjeha. Zahtjev je jedan jedini, a to je da damo sve što možemo kako bi osvojili Kup. Pokazali smo već u dosadašnjim utakmicama da možemo odigrati kvalitetno i beskompromisno. U ovoj jednoj utakmici nema niti jedne zapreke da izađeš nateren i daš sve od sebe, pa to apsolutno i očekujemo. Nemam straha, radim na najbolji mogući način. Radim sve što je potrebno klubu i momčadi, sve da budemo na najboljoj mogućnoj razini. Bavim se samo time da budemo dostojni finala Kupa i Hajduka, unutar sebe imamo dovoljno snage i kvalitete da dođemo do trofeja', izjavio je Željko Kopić.

'Promjena trenera nosi svoje. Igrači Dinama će biti motivirani. Vidjeti ćemo kako će se oni postaviti, no očekujem otvorenu utakmicu i vjerujem u našu pobjedu. Vjerujem da ćemo se mi posljednji veseliti i da ćemo zajedno sa svojim navijačima u Vinkovcima proslaviti osvajanje trofeja', dodao je strateg Hajduka.

Sastavljanje defanzivnog dijela momčadi donosi mnogo problema Kopiću pred finalnim susretom Kupa. Sjajni mladi vratar Letica i kapetan Nižić imaju problema s ozljedama i njegovi su nastupi protiv Dinama pod znakom upitnika, a nakon susreta posljednjeg kola s Rijekom izvan konkurencije za nastup su suspendirani Borja Lopez i ozlijeđeni Juranović. Neuvjerljivog bela Filipa trener Kopić nije poveo s ostatkom ekipe u Vinkovce, no ne zna se je li razlog lakša ozljeda ili loša forma. Nižić bi ipak trebao zaigrati u centru obrane od prve minute, a među vratnicama Hajduka u Vinkovcima se od prve minute očekuje Stipica. Juranovića bi na desnom boku trebao zamijeniti Tičinović, dok bi na lijevoj strani obrane utakmicu trebao započeti Formitschow koji je odradio suspenziju.

Dodajmo kako je ovo 27. izdanje Kupa, najviše puta je pobjednik bio Dinamo – 14 naslova (današnje finale mu je 21.), slijedi Hajduk sa šest trijumfa (današnje finale mu je 11.), pa Rijeka sa četiri, a po jednom su se trofejem Rabuzinovo sunce osladili Osijek i Inter Zaprešić.

Inače, utakmica će se odigrati pod velikim mjerama osiguranja zbog dolaska između tri do četiri tisuće navijača Hajduka i Dinama pa se samo možemo nadati da praznik hrvatskog nogometa neće zasjeniti eventualni huliganski ispadi.