uigravanje za ep

NBA zvijezda Bojan Bogdanović otvoreno kako je ovo sada drugačija priča, a izbornik je sve iznenadio riječima o Amerikancu koji će igrati za Hrvatsku

10.08.2022 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija od ovoga tjedna se u Opatiji konačno u punom sastavu priprema za EuroBasket koji će se igrati od 1. do 18. rujna, kao i za dvije utakmice pretkvalifikacija za sljedeći EuroBasket koje će igrati krajem kolovoza

'Opatija i Rijeka nas uvijek stvarno dobro prime, imamo sjajne uvjete. Imamo i nove momke u ekipi, stvarno svi dobro rade, spremamo se za ono što nas čeka i zaista nemam primjedbi. Kompletirali smo se jučer navečer, sada su Babo i Zubac s nama', rekao je izbornik Damir Mulaomerović.

Mulaomerović je rekao i što očekuje od Jaleena Smitha koji bi trebao ojačati poziciju organizatora igre.

'On je sjajan dečko i igrač, on najprije ima želju, došao je, svi su ga odlično prihvatili, kao da je s nama od početka. Radi se o igraču sjajne individualne i timske kvalitete, tako da će nam sigurno biti veliko pojačanje, dodatna snaga i kvaliteta pa se nadamo skorom rješenju papirologije', iskreno je rekao Mulaomerović. Naravno, neki su bili iznenađeni što papirologija još nije završena.

Za hrvatskog izbornika EuroBasket još nije tema.

'Ne bih išao tako daleko, najprije bih pričao o Poljskoj i Švicarskoj, do EuroBasketa ima još dosta. Idemo utakmicu po utakmicu, skromno, i mislim da je to najvažnije – da radimo, da se dižemo. Ono što mogu reći kao izbornik jest da su momci shvatili u kojoj smo situaciji i da su stvarno svi vrlo motivirani. Svi su optimalno fizički spremni, bez obzira na pauzu od mjesec dana. Kreću prve utakmice, i kroz te prve utakmice moramo naći ritam.'

Uz Smitha, Hrvatska će biti i jača za Krunoslava Simona te Darija Šarića u odnosu na lipanj kada je porazima od Slovenije i Finske ispala iz kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

'Mislim da je Šarić je donio dodatnu kvalitetu sa svojom energijom i talentom. U dobrom je stanju, jako dobro izgleda na treninzima. Matković se vratio, i on svojom energijom i mladošću dodaje intenzitetu, tako da imamo tri visoka igrača koji mogu odgovoriti na sve. Što se tiče Krune Simona, on je još u posebnom programu, neće ići na turnir u Češku, već će individualno raditi s kondicijskim trenerom, kako ne bi riskirali neku ozljedu.'

Kapetan reprezentacije Bojan Bogdanović se zbog pravila NBA lige treninzima vratio tek u ponedjeljak.

'Odradili smo tek nekoliko treninga u punom sastavu, no mislim da je sada potpuno drugačija slika i priča. Imamo dosta novih igrača, a dobili smo i Šarića i Simona koji će dosta igrati na lopti i dosta poboljšati reakciju. Prvo je očekivanje da se uigramo, ako smo u pravoj formi, s Darijem, Krunom i Smithom, možemo biti konkurentni i igrati sa svima. Ono što se dogodilo u kvalifikacijama ne možemo pobrisati, no trebamo se svi skupiti. Bili smo dosta puta pali, ali ja se nadam da ćemo ovo ljeto podignuti hrvatsku košarku i ispisati neke ljepše stranice', rekao je Bogdanović.

Tijekom priprema Hrvatska će nastupiti na turniru u Pardubicama 13. i 14. kolovoza gdje će odigrati susrete protiv Bugarske i domaćina Češke, a dogovorene su i prijateljske utakmice protiv Mađarske u Opatiji 18. kolovoza te protiv Slovenije u Celju 20. kolovoza.

U pretkvalifikacijama za EuroBasket 2025. Hrvatska će 25. kolovoza gostovati u Poljskoj, dok će tri dana kasnije ugostiti Švicarsku.

Na EuroBasketu Hrvatska je u prvom krugu svrstana u skupinu C koja će se igrati u Milanu, a suparnici će joj biti redom: Grčka 2. rujna (17 sati), Velika Britanija 3. rujna (14.15 sati), Estonija 5. rujna (14.15 sati), Italija 6. rujna (21 sat) i Ukrajina 8. rujna (14.15 sati). Prve četiri reprezentacije iz skupine plasirat će se u osminu finala.